Chřestové rizoto s parmazánem
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 250 ml (hrnek) rýže arborio
- 1 svazek zeleného chřestu
- 1 menší cibuli
- 100 ml bílého vína (suché)
- 2 lžíce olivového oleje
- 80 g másla
- sůl dle chuti (půl lžičky)
- 2 hrnky kuřecího vývaru
- 2 lžíce strouhaného parmazánu
Postup Chřestové rizoto s parmazánem
Postup přípravy receptu
-
Nejprve očistíme chřest škrabkou od shora, začneme škrábat asi 2 cm pod hlavičkou a pokračujeme až dolů. Každému chřestu odlomíme spodní část (křupne přesně v místě, kde začíná být dřevnatá) a všechny ponecháme stranou.
V hluboké pánvi svaříme 500 ml vody se solí, tenčím plátkem másla a polovinou vína. Připravíme nádobu s hodně studenou vodou. Vložíme chřest do vřelé vody v pánvi a vaříme 2 minuty, pak ho ihned přendáme děrovanou naběračkou (na knedlíky) do studené vody, aby zůstal zelený. Vývar z pánve přelijeme do menšího kastrolku a dáme do něj vařit odlomené stonky aspoň na 10 minut, aby byl silnější. Uvařené stonky vybereme nebo scedíme, do tekutiny přidáme ještě vývar kuřecí, doplníme do 1 litru vodou a přivedeme k varu. Stonky vyhodíme. Zchlazený chřest necháme okapat a nakrájíme šikmo až 1 cm pod hlavičky, ty necháme celé.
Do pánve dáme olivový olej a na něm orestujeme nasekanou cibuli dosklovata, přidáme rýži a mícháme, aby se obalila zrnka tukem. Přidáme zbytek vína, promícháme, necháme vsáknout a odpařit. Postupně přiléváme za občasného míchání vývar, necháme vždy téměř vyvařit a přilijeme další. Vaříme zvolna, mícháme a přiléváme vývar, dokud není rýže uvařená na skus (cca 20 minut). Odstavíme z plotýnky, přidáme pokrájené stonky chřestu, máslo nakrájené na kousky a strouhaný parmazán (trošku necháme k servírování). Promícháním získáme krémové rizoto, dle chuti můžeme mírně přisolit.
Na talíři ozdobíme rizoto hlavičkami chřestu a zbytkem parmazánu a ihned podáváme. Rizoto vypadá nejprve tekuté, ale i na talíři ještě zhoustne.