Chřestová polévka s pošírovaným vejcem

Recepty, Polévky

Suroviny

1 svazek (500 g) bílého chřestu
4 vejce
2 lžíce másla
2 lžíce mouky
100 ml bílého vína
100 ml smetany
sůl
bílý pepř
pažitka
petrželka

Postup přípravy receptu

  1. Chřest oloupeme a odřízneme spodní části. Oloupané slupky a odříznuté části dáme do jednoho litru osolené vody, vaříme cca 20 minut a poté zcedíme. Z chřestu odlomíme špičky a dáme je vařit 3 minuty do vzniklého vývaru. Vyndáme je a udržujeme v teple.

  2. V hrnci rozehřejeme máslo, zasypeme moukou a uděláme světlou jíšku. Zalijeme chřestovým vývarem a vínem, vložíme stonky pokrájené na malé kousky a vaříme doměkka. Na závěr polévku zjemníme smetanou a dochutíme solí a pepřem.

  3. Příprava vajec: Vejce rozklepneme do hrnečku. V hrnci přivedeme vodu k varu a osolíme. Vezmeme si vařečku a uprostřed hrnce s ní mícháme a uděláme vír, do kterého opatrně vlijeme vejce z hrnečku. Bílek se začne srážet (přetahujeme ho lžící kolem žloutku). Vaříme 3 minuty. Tímto způsobem připravíme i ostatní.

  4. Polévku rozdělíme na talíře, do každého přidáme vejce a ozdobíme chřestovými špičkami, pažitkou a petrželkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!