Chřestová polévka s pošírovaným vejcem
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 svazek (500 g) bílého chřestu
- 4 vejce
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce mouky
- 100 ml bílého vína
- 100 ml smetany
- sůl
- bílý pepř
- pažitka
- petrželka
Postup Chřestová polévka s pošírovaným vejcem
Postup přípravy receptu
-
Chřest oloupeme a odřízneme spodní části. Oloupané slupky a odříznuté části dáme do jednoho litru osolené vody, vaříme cca 20 minut a poté zcedíme. Z chřestu odlomíme špičky a dáme je vařit 3 minuty do vzniklého vývaru. Vyndáme je a udržujeme v teple.
V hrnci rozehřejeme máslo, zasypeme moukou a uděláme světlou jíšku. Zalijeme chřestovým vývarem a vínem, vložíme stonky pokrájené na malé kousky a vaříme doměkka. Na závěr polévku zjemníme smetanou a dochutíme solí a pepřem.
Příprava vajec: Vejce rozklepneme do hrnečku. V hrnci přivedeme vodu k varu a osolíme. Vezmeme si vařečku a uprostřed hrnce s ní mícháme a uděláme vír, do kterého opatrně vlijeme vejce z hrnečku. Bílek se začne srážet (přetahujeme ho lžící kolem žloutku). Vaříme 3 minuty. Tímto způsobem připravíme i ostatní.
Polévku rozdělíme na talíře, do každého přidáme vejce a ozdobíme chřestovými špičkami, pažitkou a petrželkou.