Vdolečky s povidly

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

Těsto:
30 g droždí
250 ml mléka
40 g moučkového cukru
500 g polohrubé mouky
2 vejce
sůl
4 lžíce rumu
30 g tuku
olej na smažení
Dohotovení:
švestková povidla
200 ml smetany ke šlehání

Postup přípravy receptu

  1. Z droždí, třetiny vlažného mléka, lžičky cukru a dvou lžic mouky připravíme kvásek. Zbylou mouku prosejeme se solí, přidáme cukr, vejce, rum, nakynutý kvásek, tuk a vše zlehka propracujeme.

  2. Vařečkou v míse důkladně vypracujeme vláčné těsto, které necháme přikryté utěrkou na teplém místě přibližně 3/4 hodiny kynout. Poté těsto znovu propracujeme a vyklopíme je na pomoučněný vál.

  3. Těsto rozválíme na plát silný 2 cm. Vykrajujeme z něj kolečka o průměru 6 cm, které necháme asi čtvrt hodinky odpočinout. Potom střed těsta mírně roztáhneme a vytvoříme v něm důlek.

  4. Na pánvi rozpálíme olej a vdolečky po obou stranách osmažíme. Odkládáme na ubrousek, aby přebytečný tuk okapal. Vlažné vdolky potřeme povidly a zdobíme šlehačkou, popřípadě našlehaným tvarohem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!