Vdolečky s povidly
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- Těsto:
- 30 g droždí
- 250 ml mléka
- 40 g moučkového cukru
- 500 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- sůl
- 4 lžíce rumu
- 30 g tuku
- olej na smažení
- Dohotovení:
- švestková povidla
- 200 ml smetany ke šlehání
Postup Vdolečky s povidly
Postup přípravy receptu
-
Z droždí, třetiny vlažného mléka, lžičky cukru a dvou lžic mouky připravíme kvásek. Zbylou mouku prosejeme se solí, přidáme cukr, vejce, rum, nakynutý kvásek, tuk a vše zlehka propracujeme.
Vařečkou v míse důkladně vypracujeme vláčné těsto, které necháme přikryté utěrkou na teplém místě přibližně 3/4 hodiny kynout. Poté těsto znovu propracujeme a vyklopíme je na pomoučněný vál.
Těsto rozválíme na plát silný 2 cm. Vykrajujeme z něj kolečka o průměru 6 cm, které necháme asi čtvrt hodinky odpočinout. Potom střed těsta mírně roztáhneme a vytvoříme v něm důlek.
Na pánvi rozpálíme olej a vdolečky po obou stranách osmažíme. Odkládáme na ubrousek, aby přebytečný tuk okapal. Vlažné vdolky potřeme povidly a zdobíme šlehačkou, popřípadě našlehaným tvarohem.