Listový koláč s chřestem

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

1 plátek listového těsta (asi 170 g)
150 g sterilovaného chřestu (váha pevné složky)
1/2 kelímku pomazánkového másla bez příchuti
100 g tyrolského špeku (nebo anglické slaniny)
1 vejce
6 lžic smetany ke šlehání
20 g balkánského sýra
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Listové těsto vyválíme na velikost plechu.

  2. Přeneseme ho na plech a potřeme pomazánkovým máslem tak, že asi 2 cm okraje necháme čisté.

  3. Poklademe chřestem a posypeme drobnými kostičkami špeku nebo slaniny, lehce osolíme a opepříme.

  4. Přikryjeme alobalem tak, aby okraje zůstaly odkryté a vložíme do trouby, rozehřáté na 230°C.

  5. Pečeme, dokud se okraje nezačnou zbarvovat dorůžova - asi 10 minut.

  6. Mezitím rozšleháme vejce se šlehačkou, rozdrolíme k tomu balkánský sýr, prošleháme a pokud chceme, přidáme špetku granulovaného česneku.

  7. Po deseti minutách pečení alobal odstraníme, koláč cikcak polijeme vaječnou směsí a ještě 10 minut dopečeme.

  8. Chutná teplý i studený.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!