Chmeli Suneli - domácky vyrobená kořenící směs
Recepty, ZavařeninySuroviny
- 1. varianta:
- stejný díl sušené bazalky
- mletého koriandru
- sušené majoránky
- sušeného kopru
- 1-2% sladké mleté červené papriky celkového množství kořenín
- 0,1 % šafránu
- 2. varianta:
- stejný díl semínek řeckého sena
- sušeného koriandru
- sušeného kopru
- sušené petrželové natě
- sušené bazalky
- sušené majoránky
- 2% sladké mleté červené papriky
- 0,1 % šafránu
Postup Chmeli Suneli - domácky vyrobená kořenící směs
Postup přípravy receptu
-
Všetky koreniny zmiešame a utlčieme v mažiari alebo pomelieme.
1. variant je charakteristický pre Rusko a Kavkaz.
2. variant je typický pre Gruzínsko. Používa sa na korenenie mäsa, jahňaciny a hydiny. Ochucujú sa ním šaláty, zelenina, šašliky.
Chmeli Suneli je základom pre prípravu dalšej koreniacej zmesi Adžika. Každá gazdiná si ho pripravuje sama, teda môže sa dom od domu líšiť.
Skladuje sa vo vzduchotesných nádobkách.