Chmeli Suneli - domácky vyrobená kořenící směs

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

1. varianta:
stejný díl sušené bazalky
mletého koriandru
sušené majoránky
sušeného kopru
1-2% sladké mleté červené papriky celkového množství kořenín
0,1 % šafránu
2. varianta:
stejný díl semínek řeckého sena
sušeného koriandru
sušeného kopru
sušené petrželové natě
sušené bazalky
sušené majoránky
2% sladké mleté červené papriky
0,1 % šafránu

Postup přípravy receptu

  1. Všetky koreniny zmiešame a utlčieme v mažiari alebo pomelieme.

  2. 1. variant je charakteristický pre Rusko a Kavkaz.

  3. 2. variant je typický pre Gruzínsko. Používa sa na korenenie mäsa, jahňaciny a hydiny. Ochucujú sa ním šaláty, zelenina, šašliky.

  4. Chmeli Suneli je základom pre prípravu dalšej koreniacej zmesi Adžika. Každá gazdiná si ho pripravuje sama, teda môže sa dom od domu líšiť.

  5. Skladuje sa vo vzduchotesných nádobkách.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!