Chlebulky s ovesnými vločkami
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- na omládek:
- 120 g vody
- rovná lžička sladěnky
- 12 g čerstvého droždí
- 150 g pšeničné chlebové mouky
- Dále:
- 190-200 g vody
- 50 g oleje
- 2 lžičky soli
- 50 g žitné chlebové mouky
- 200 pšeničné chlebové mouky
- 100 g hladké mouky
- 2-3 lžíce ovesných vloček
Postup Chlebulky s ovesnými vločkami
Postup přípravy receptu
-
Ze všech uvedených surovin umícháme omládek a zakrytý proti osychání a prachu ho necháme 45-60 minut pracovat.
Pak k němu přidáme zbytek surovin, vymísíme volnější těsto a necháme ho 60-90 minut kynout v míse. Během této doby je dobré těsto naolejovanými prsty asi dvakrát přeložit.
Po vykynutí těsto stěrkou opatrně vyškrábneme na pomoučněný stůl, urovnáme ho do obdélníku a lopatkou nebo nožem nakrájíme na 6-8 kousků. Opatrně je přeneseme na plech s pečícím papírem nebo fólií, necháme znovu dokynout, postříkáme vodou z rozprašovače a i s podložkou (papír, fólie) sešoupneme na rozpálenou dlaždici (obrácený plech) v troubě.
Zapaříme trochou horké vody chrstnuté do druhého, starého plechu na dně trouby a upečeme (220-240°C/15-20 mniut). Po 10 minutách troubu krátkým pootevřením vyvětráme od páry a dopečeme.