Chlebulky s ovesnými vločkami

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

na omládek:
120 g vody
rovná lžička sladěnky
12 g čerstvého droždí
150 g pšeničné chlebové mouky
Dále:
190-200 g vody
50 g oleje
2 lžičky soli
50 g žitné chlebové mouky
200 pšeničné chlebové mouky
100 g hladké mouky
2-3 lžíce ovesných vloček

Postup přípravy receptu

  1. Ze všech uvedených surovin umícháme omládek a zakrytý proti osychání a prachu ho necháme 45-60 minut pracovat.

  2. Pak k němu přidáme zbytek surovin, vymísíme volnější těsto a necháme ho 60-90 minut kynout v míse. Během této doby je dobré těsto naolejovanými prsty asi dvakrát přeložit.

  3. Po vykynutí těsto stěrkou opatrně vyškrábneme na pomoučněný stůl, urovnáme ho do obdélníku a lopatkou nebo nožem nakrájíme na 6-8 kousků. Opatrně je přeneseme na plech s pečícím papírem nebo fólií, necháme znovu dokynout, postříkáme vodou z rozprašovače a i s podložkou (papír, fólie) sešoupneme na rozpálenou dlaždici (obrácený plech) v troubě.

  4. Zapaříme trochou horké vody chrstnuté do druhého, starého plechu na dně trouby a upečeme (220-240°C/15-20 mniut). Po 10 minutách troubu krátkým pootevřením vyvětráme od páry a dopečeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!