Chleba pro Popelku
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Rozkvas:
- 15 g žitného kvásku
- 40 g žitné chlebové mouky
- 80 g pšeničné chlebové mouky
- 120 g vody
- Zápara:
- 4 lžíce lněného semínka
- 3 lžíce slunečnice
- 3 lžíce dýňového semínka
- 3 lžíce sezamu
- 3 lžíce ovesných vloček celozrnných (vše dohromady cca 200-220 g)
- 200 g vřící vody
- Dále:
- 80-100 g vody
- 240 g pšeničné chlebové mouky
- 10 g soli
- drcený kmín
Postup Chleba pro Popelku
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na rozkvas dobře promícháme a v teple místnosti necháme vykvasit (cca 10-14 hodin). Zároveň s umícháním rozkvasu uděláme záparu - odměříme do misky semínka a zalijeme je vřící vodou. Dobře promícháme, zakryjeme a po zchládnutí uložíme do lednice.
K vykvašenému rozkvasu přidáme semínkovou záparu a zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho vykynout (podle okolní teploty 1-2 hodiny).
Vykynuté těsto z misky vyškrábneme na pomoučený stůl, pokud jde, přeložíme (semínek je opravdu hodně, při delším potažení má těsto snahu se trhat) a vytvarujeme bochník, který uložíme do pomoučené ošatky, kde ho necháme nakynout (1-2 hodiny, v závislosti na okolní teplotě).
Vykynutý bochník s oporou ruky opatrně vykulíme na plech s pečící fólií, postříkáme vodou z rozprašovače a upečeme ve vyhřáté troubě. Troubu nahřívám i s dlaždicí, na kterou pak z plechu bochník i s fólií sešoupnu a upeču – při 220°C cca 45-50 minut.