Chleba bez hnětení
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 3 hrnky hladké mouky (cca 250 ml)
- 1 lžička sušeného droždí
- 1,5 lžičky soli
- 1 lžička drceného kmínu
- Podle chuti můžeme přimíchat cibulku
- česnek
- bylinky
- semínka slunečnic sezamu
- škvarky
- 1,5 hrnku vody
Postup Chleba bez hnětení
Postup přípravy receptu
-
Chleba kyne 8-12 hodin, takže příprava je ideální ráno před odchodem do práce nebo naopak v pátek večer před sobotním ranním pečením.
Všechny ingredience smícháme dohromady, přidáme vodu. Vody přilijeme přiměřeně, raději si uděláme hustší těsto, lépe se s ním pracuje. Vznikne nevzhledné těsto, které přikryjeme utěrkou.
Po uplynulé době, po kterou nám těsto kynulo si ho vyndáme na pomoučněný vál a gumovou stěrkou nebo pomoučněnýma rukama roztáhneme na placku cca 2-4 cm tlustou. Pak necháme 15 minut odpočívat.
Těsto přeložíme na třetiny zvrchu a zespodu a na třetiny zleva a zprava. Necháme utěrkou zakryté odpočívat 30 minut.
Poté ještě dalších 30 minut, ale to už si zapneme troubu na 230 °C a tu druhou půlhodinu v ní necháme nahřát skleněný pekáč, nebo jakoukoli uzavíratelnou mísu vhodnou do trouby (cca o objemu 2 l).
Těsto pak přendáme do horkého pekáčku, můžeme zase nahoru něčím posypat. Pečeme 30 minut při 230°C. Pak sundáme pokličku a pečeme ještě dalších 15 minut.