Cheesecake s pomerančem a svařákovým želé
Recepty, MoučníkySuroviny
- Korpus:
- 180 g karamelové sušenky Lotus
- 50 g másla
- Náplň:
- 600 g sýr Philadelphia
- 140 g cukru krupice
- 3 celá velká vejce
- 3 lžíce pomerančové šťávy
- nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
- 3 kapky pomerančového oleje (nemusí být)
- 2 velké lžíce zakysané smetany
- 10 g hladké mouky
- Želé:
- 1,5-2 dcl svařeného vína (slazeného)
- 3 plátky želatiny (Dr. Oetker)
Postup Cheesecake s pomerančem a svařákovým želé
Postup přípravy receptu
-
Sušenky rozdrtit a smíchat s rozpuštěným máslem. Na dno formy (vyložené peč. papírem) udusat směs dnem skleničky. Zapéct na 180°C 10 minut.
Vařečkou nebo kvedlačkou smíchat (ne šlehat! aby se nevytvořily bubliny) sýr s cukrem, pak postupně přidávat vejce, pomerančovou šťávu, kůru, zakysanku a mouku. Náplň nalít na korpus a péct v troubě těsně nad plechem s horkou vodou (=zjednodušená varianta vodní lázně) 15 min na 180°C, pak ještě hodinu na 120°C.
Před koncem pečení namočit plátky želatiny do ledové vody (na 10 min), pak zahřát víno (nevařit!), sundat z ohně, vmíchat vymačkanou želatinu (okamžitě se rozpustí) a horké, velmi tekuté želé nalít na horký, právě vytažený cheesecake.
Nechat zchladnout při pokojové teplotě, pak ideálně přes noc (a den) do lednice. Krájet horkým suchým nožem.