Cheesecake s pomerančem a svařákovým želé

Recepty, Moučníky

Suroviny

Korpus:
180 g karamelové sušenky Lotus
50 g másla
Náplň:
600 g sýr Philadelphia
140 g cukru krupice
3 celá velká vejce
3 lžíce pomerančové šťávy
nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
3 kapky pomerančového oleje (nemusí být)
2 velké lžíce zakysané smetany
10 g hladké mouky
Želé:
1,5-2 dcl svařeného vína (slazeného)
3 plátky želatiny (Dr. Oetker)

Postup přípravy receptu

  1. Sušenky rozdrtit a smíchat s rozpuštěným máslem. Na dno formy (vyložené peč. papírem) udusat směs dnem skleničky. Zapéct na 180°C 10 minut.

  2. Vařečkou nebo kvedlačkou smíchat (ne šlehat! aby se nevytvořily bubliny) sýr s cukrem, pak postupně přidávat vejce, pomerančovou šťávu, kůru, zakysanku a mouku. Náplň nalít na korpus a péct v troubě těsně nad plechem s horkou vodou (=zjednodušená varianta vodní lázně) 15 min na 180°C, pak ještě hodinu na 120°C.

  3. Před koncem pečení namočit plátky želatiny do ledové vody (na 10 min), pak zahřát víno (nevařit!), sundat z ohně, vmíchat vymačkanou želatinu (okamžitě se rozpustí) a horké, velmi tekuté želé nalít na horký, právě vytažený cheesecake.

  4. Nechat zchladnout při pokojové teplotě, pak ideálně přes noc (a den) do lednice. Krájet horkým suchým nožem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!