Celozrnný kvasový chléb

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Rozkvas:
40 žitného kvasu (kvásku)
160 g vody
160 g žitné mouky celozrnné jemné
- vše dobře smícháme a zakryté necháme v teple místnosti vykvasit
Dále:
230 g vody
340 g pšeničné mouky celozrnné (Natural Jihlava mouka celozrnná pšeničná speciál)
2 lžičky soli
drcený kmín

Postup přípravy receptu

  1. K hotovému rozkvasu přidáme zbývající suroviny a uhněteme těsto, které vyškrábneme do naolejované mísy. Těsto hned přeložíme a necháme asi 35-45 minut odpočívat. Pak ho znovu přeložíme a po krátkém odpočinku dobře zakryjeme (mísa s víkem) a uložíme do lednice.

  2. Po 12-14 hodinách těsto vytáhneme, stěrkou vyškrábneme na pomoučený stůl, kde ho přeložíme a necháme 15 minut stát.

  3. Z odpočinutého těsta vytvarujeme bochník a spojem vzhůru ho uložíme kynout do pomoučené ošatky. Osvědčilo se mi hydratovaná (řidší) těsta vkládat do ošatky vystlané čistou, pomoučenou utěrkou - lépe se mi pak bochník vyklápí na plech.

  4. Po nakynutí (1,5-2 hodiny), bochník s oporou ruky vyklopíme na plech s pečící fólií, je-li třeba, ometeme z něj mouku, dobře ho postříkáme vodou z rozprašovače a i s fólií z plechu sešoupneme na nahřátou dlaždici do rozehřáté trouby. Upečeme při 220 °C, cca 45 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!