Celozrnné kaiserky

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

1. těsto:
300 g pšeničné celozrnné mouky
200 g vody
10 g čerstvého droždí
1 lžička medu
olej na potření
2. těsto:
270 g vody
10 g čerstvého droždí
1 lžíce oleje
150 g pšeničné celozrnné mouky
150 g pšeničné mouky chlebové
2 zarovnané kávové lžičky soli
vejce na potření
lněné semínko
mák
sezamová semínka

Postup přípravy receptu

  1. První těsto: do mísy dáme mouku, uděláme do ní důlek, nadrobíme droždí, přidáme med a zalijeme asi polovinou z 200 g vlažné vody.

  2. Počkáme, až droždí ožije, pak dodáme zbytek vody a vytvoříme těsto.

  3. Necháme asi hodinu kynout.

  4. Pak těsto přetužíme = znovu propracujeme rukou, potřeme olejem a vložíme do misky.

  5. Dobře uzavřeme a dáme do chladničky do druhého dne.

  6. Druhý den už nám může pomoci pekárna. 1. těsto vyjmeme z chladničky a necháme dojít pokojové teploty.

  7. Do pekárny vlijeme vodu a olej, nadrobíme droždí, přidáme včerejší těsto, mouku (tu chlebovou dosypávejte postupně, každá mouka saje tekutinu jinak) a sůl a necháme zpracovat a vykynout těsto. Těsto je takové lepivější, ale nezahušťujte ho, aby pečivo nebylo těžké.

  8. Pokud nemáme pekárnu, je lépe těsto zpracovat pomocí robotu, aby se dobře promísilo první těsto se zbytkem surovin. Nebo zapojit nějakého silného muže:)

  9. Na plech vyložený papírem nebo fólií na pečení nebo vymazaný tukem sázíme bochánky vykynutého těsta o váze asi 50 g.

  10. Necháme dokynout, dlaní mírně zploštíme a raznicí vyrazíme vzor, promáčkneme až na plech.

  11. Potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme zvoleným posypem.

  12. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C, do níž jsme předem vložili kastrůlek s vodou k vytvoření páry.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!