Caponata
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 2 střední lilky
- 1 řapíkatý celer (2 stonky)
- 2 cibule
- 4-5 oloupaných rajčat
- 1/2 šálku zelených oliv
- 2 lžíce kapary
- 2 lžíce vinného octa
- 1-2 lžíce hnědého cukru
- olivový olej
- sůl
- čerstvá bazalka
Postup Caponata
Postup přípravy receptu
-
Lilek nakrájíme na menší kostky, dáme do cedníku, osolíme a necháme vypotit. Opláchneme ho, osušíme papírovou utěrkou.
Na pánvi rozehřejeme olivový olej, vložíme lilek a opečeme ho dozlatova - cca 8 minut.
Vyndáme ho z pánve, je-li třeba přidáme olej a vložíme cibuli, pokrájenou na kostičky a na jemno pokrájený očištěný řapíkatý celer. Opékáme také cca 7-8 minut.
Do hlubší pánve dáme pokrájená, oloupaná rajčata, vinný ocet, cukr, důkladně promícháme, přidáme opečenou zeleninu, osolíme, přiklopíme a dusíme na mírném ohni 15 minut, pečlivě mícháme a je-li třeba, přilijeme malinko vody, aby se směs nepřipalovala.
Před koncem vmícháme olivy, kapary a natrhané lístky bazalky.
Hotovou caponatu podáváme při pokojové teplotě a před podáváním posypeme lehce opraženými piniovými oříšky.