Italská caponata

Recepty, Předkrmy

Suroviny

1-2 lilky
1 velká červená paprika
1 cibule - nejlépe červená
2 řapíky - celeru
1 plechovka loupaných rajčat
2 lžíce červeného vinného octa
několik kapek balzamikového octa
2 stroužky česneku
2 vrchovaté lžíce nakrájených černých oliv
1 vrchovatá lžíce kaparů
2 lžíce rozinek
1 lžíce piniových oříšků
čerstvá bazalka
listová petrželka - asi hrst nasekané směsi
olivový olej
mořská sůl
případně kávová lžička hnědého cukru

Postup přípravy receptu

  1. Lilky omyjeme a nakrájíme na kolečka, osolíme a necháme vypotit. Pak je osušíme a nakrájíme na menší kostky.

  2. Oloupanou cibuli, česnek a očištěný řapíkatý celer jemně nakrájíme (Italové česnek nechávají v celku a poté, co předá oleji svou vůni, ho z oleje vyndají. Já česnek většinou sekám nadrobno a nechávám v pokrmu, výraznější chuť česneku nám nevadí. Vy se zařiďte podle sebe). Papriku nakrájíme na proužky.

  3. Na rozpálenou pánev nalijeme olej a opékáme na něm lilek do skoro měkka. Dáme stranou. Opět dáme trošku oleje a opečeme proužky paprik též do poloměkka. V širším kastrolu na oleji chvíli smažíme cibuli, celer a česnek. Pak na tento základ vyklopíme plechovku rozmačkaných rajčat, osolíme a vaříme asi 10 minut.

  4. Přidáme olivy, kapary, rozinky (vyrovnají případnou kyselost rajčat, určitě je tam dejte), piniové oříšky, odložený lilek a papriky, ochutíme oběma octy, případně dosolíme a dosladíme (jídlo má příjemnou sladkokyselou chuť, ale žádná z chutí nesmí vyčnívat) a pomalu dusíme 20 minut.

  5. Necháme zchladnout a ideálně uložíme do druhého dne do chladničky, kde se všechny chutě krásně rozleží. 2 hodiny před podáváním vyndáme z chladu, aby pokrm získal pokojovou teplotu. Pokud pospícháme, necháme jen zchladnout na pokojovou teplotu. Podáváme s křupavým bílým pečivem, bruschettou apod.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!