Mátové palačinky a višně v čokoládě

Recepty, Moučníky

Suroviny

Palačinky:
1 vejce
1/2 l mléka
100 g polohrubé mouky
špetka soli
1 lžíce oleje nebo rozehřátého másla
1-2 lžíce nasekané čerstvé máty
trošku oleje na pánev
Višně v čokoládě:
0,75 kg višní
300 g cukru krupice
50 g práškového kakaa
2 lžíce rumu nebo dobrého likéru (např. višňový, mandlový)
mletá vanilka nebo několik kapek vanilkové esence

Postup přípravy receptu

  1. Višně umyjeme a vypeckujeme. Přidáme vše ostatní, promícháme a necháme 10-20 minut odležet. Občas zamícháme. Pak lehce povaříme do zhoustnutí a necháme vychladit.

  2. Můžeme ale i sterilovat do zásoby, v tom případě použijeme větší množství surovin. Po odležení plníme směs do malých skleniček, zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut při 85°C. Takto sterilované višně vydrží do příští sklizně a jsou vynikající i na zmrzlinové poháry nebo s jogurtem.

  3. Vymícháme těsto na palačinky, přidáme nasekanou mátu a necháme asi 1/2 hodiny odpočinout. Pak na olejem lehce potřené pánvi pečeme tenké palačinky. Podáváme se studenými višněmi. Můžeme přidat kopeček zmrzliny nebo šlehačku, ale nám to chutnalo i takhle.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!