Čabajská klobása - na uzení, na pánev, na gril

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1 kg vepřové maso
20 g sůl
20 g paprika mletá
10 g paprika pálivá mletá (nebo méně)
5 g česnek sekaný (prolisovaný)
5 g kmín sekaný (drcený)
200 g špek uzený (dotuha vychlazený)

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na co nejmenší kostičky (ale z 10 dávek do klobás bude patrně lepší pomlet přes hrubší desku).

  2. Maso důkladně hněteme rukama tak dlouho jak vydržíme a potom ještě 2x tak dlouho (já jsem maso zpracoval asi 10´ v hnětači do okamžiku, kdy se z motoru začínalo kouřit…)

  3. Přidáme sůl, koření, česnek a řádně znovu prohněteme rukama. Nakonec zlehka vmícháme studený, na kostičky pokrájený špek.

  4. Míšeninu narážíme do střev pro následné uzení, nebo tvoříme válečky nebo placičky které PRUDCE a KRÁTCE opečeme na pánvi (skoro nasucho) nebo pod grilem. Ananas (viz foto) jsem masem plnil, až byl z jedné strany ugrilovaný.

  5. Poznámka: Ano, je to prudce jedlé. Tedy, pokud to nepřešvihnete s délkou tepelné úpravy. Když to přeženete, tak s placičkami můžete hrát hokej a s válečky třeba gorodky… Samozřejmě, Čabajka to není, ale z těch co jsem doposud zkoušel patří tato k těm lepším. Byla použita samotná vložka bez spojky a míšenina přesto dobře držela pohromadě. Bylo to velmi jedlé už posyrovu a naschvál nezmiňuji třídu masa…, ale v mém případě to byl čerstvý ořech, protože: 1/5 jsem slupl jen tak hned po namíchání, 20% na druhý den při chystání čevabčiči“ a ze zbytku byly 4, na pánvi prudce opečené, porcičky k obědu…


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!