Bylinkový chlebíček s česnekem
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 300 g hladké mouky + na propracování
- 20 g droždí nebo 1 sáček sušeného
- špetka cukru
- sůl
- 1 vejce
- 1 lžíce rozpuštěného másla
- asi 150 - 200 ml vlahého mléka
- hrst nasekaných bylinek (petrželka, pažitka, tymián)
- 4 stroužky česneku
- máslo na pomazání těsta
- tuk na vymazání formy
- vejce na potření
Postup Bylinkový chlebíček s česnekem
Postup přípravy receptu
-
Do mísy dáme prosátou mouku, přidáme lžičku soli a promícháme, pak uděláme doprostřed důlek a rozdrobíme droždí nebo nasypeme sáček sušeného, trošku ho pocukrujeme a zalijeme troškou vlahého mléka. Přikryjeme utěrkou a necháme vzejít. Pak přidáme vajíčko, vlahé mléko a máslo a zaděláme hladké těsto. Necháme vykynout.
Zatím připravíme česnek, který prolisujeme a rozetřeme se solí a smícháme s jemně nasekanými bylinkami. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme placku, kterou potřeme vlahým máslem a stejnoměrně rozložíme bylinkovou směs. Stočíme jako roládu, vložíme do vymazané chlebíčkové formy a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 190 st. asi 35 minut podle typu trouby.