Bylinková houbovka se slaninovými knedlíčky
Recepty, PolévkySuroviny
- 2 hrsti pokrájených hub (mohou být žampióny)
- 50 g másla
- 1 červená jarní mrkev i s natí
- 1 hrst petrželové natě
- 1 hrst čerstcých šalvějových lístků
- několik lístků čerstvé bazalky
- 4 kuličky nového koření
- 5 pepřů
- 1 lžička kmínu - vše mleté nebo drcené
- sůl
- 1,5 – 2 litry drůbežího vývaru
- hrst šikmo pokrájených listů cibulové natě – asi 2 – 3 cm dlouhé
- Suroviny na knedlíčky do polévky:
- 2 rohlíky
- 2 vejce
- 125 g hrubé mouky
- 1 hrst petrželové natě
- 2 polévkové lžíce posekané zelené cibulky
- 1 lžíce posekaných lístků šalvěje
- 1 lžíce posekaných lístků bazalky
- 2 lžíce drobně nasekané uzené slaniny (špeku)
- sůl
- mletý pepř
Postup Bylinková houbovka se slaninovými knedlíčky
Postup přípravy receptu
-
V hrnci rozpustíme máslo, do rozehřátého másla vysypeme nakrájenou červenou cibuli, na kousky pokrájené houby a na kolečka posekaný kořínek mrkve. Přidáme na chuť trochu postříhané petrželové natě, zaprášíme kmínem, kořením a lžičkou soli a smažíme.
Je-li vše osmažené a začíná se chytat dna hrnce, dolijeme vroucí vývar a vaříme vše do měkka. Na konci před odstavením vmícháme zbytek posekané petrželové natě, řezy z cibulové natě a šalvějové lístky vcelku (na ozdobu). Na talíř položíme 3–4 knedlíčky a přelijeme houbovkou.
Knedlíčky: Rohlíky pokrájíme na malé kostičky, vyklepneme do nich dvě vejce, přidáme mírně opečenou slaninu, hrubou mouku, zelené natě nadrobno posekané a mokrýma rukama uhněteme těsto (Tekutinu jako mléko apod. nemusíme přidávat, vlhké jsou dost – jen kdo chce, může zadělat těsto ze žloutků a z bílků vyšlehat sníh, který přidá nakonec před hnětením). Vaříme cca 15–20 minut ve slané vodě, scedíme, propláchneme vlažnou vodou a vložíme do talířů podle porcí.