Dýňový koláč s čokoládou
Recepty, MoučníkySuroviny
- Korpus:
- 300 g tmavších sušenek (nebo máslových se lžičkou kakaa - použila jsem ovesné+Lotus)
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- 1 lžíce vody
- Náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- asi 500 ml dýňového pyré
- 3 vejce
- 3 lžíce hladké mouky
- šťáva z půlky citronu
- 200 g krupicového cukru
- 1 lžička perníkového koření
- 1/2 lžičky soli
- 100 g čokolády (na vaření)
Postup Dýňový koláč s čokoládou
Postup přípravy receptu
-
Dýni oloupejte, odstraňte semínka a nakrájejte na menší kousky. Pokud použijete hokaido, loupat nemusíte. V pekáčku podlijte asi dvěma lžícemi vody a přikryté duste v troubě nebo v kastrole doměkka - asi půl hodiny při 160 st.C. Nechte trochu vychladnout a podušené kostky v míse rozmixujte na pyré.
Sušenky nadrťte v mixéru nebo pomocí válečku. Přilijte rozpuštěné máslo, lžíci vody a promíchejte, aby vznikla drobkovitá směs. Natlačte ji na dno připravené formy buď dortové nebo jiné - velké tak 20x30 cm. Pokud použijete jinou formu než rozevírací, vyložte ji pečícím papírem tak, aby přesahoval přes boky a postříkněte olejem.
K rozmixované dýni přidejte tvaroh, vejce, koření, citronovou šťávu, sůl a mouku a promixujte dohromady. Většinu směsi nalijte na připravený korpus, nechte si v míse asi 200 ml. V misce ve vodní lázni rozehřejte čokoládu, smíchejte ji se zbytkem dýňové směsi, promíchejte a rozetřete na koláč. Můžete špejlí nebo vidličkou trošku promíchat, získáte zajímavé mramorování.
Pečte asi 45-50 minut v troubě předehřáté na 170 st., po nějaké době můžete zakrýt pečícím papírem nebo alobalem. Upečený koláč nechte důkladně vystydnout - nejlépe do druhého dne.