Dýňový koláč s čokoládou

Recepty, Moučníky

Suroviny

Korpus:
300 g tmavších sušenek (nebo máslových se lžičkou kakaa - použila jsem ovesné+Lotus)
3 lžíce rozpuštěného másla
1 lžíce vody
Náplň:
500 g měkkého tvarohu
asi 500 ml dýňového pyré
3 vejce
3 lžíce hladké mouky
šťáva z půlky citronu
200 g krupicového cukru
1 lžička perníkového koření
1/2 lžičky soli
100 g čokolády (na vaření)

Postup přípravy receptu

  1. Dýni oloupejte, odstraňte semínka a nakrájejte na menší kousky. Pokud použijete hokaido, loupat nemusíte. V pekáčku podlijte asi dvěma lžícemi vody a přikryté duste v troubě nebo v kastrole doměkka - asi půl hodiny při 160 st.C. Nechte trochu vychladnout a podušené kostky v míse rozmixujte na pyré.

  2. Sušenky nadrťte v mixéru nebo pomocí válečku. Přilijte rozpuštěné máslo, lžíci vody a promíchejte, aby vznikla drobkovitá směs. Natlačte ji na dno připravené formy buď dortové nebo jiné - velké tak 20x30 cm. Pokud použijete jinou formu než rozevírací, vyložte ji pečícím papírem tak, aby přesahoval přes boky a postříkněte olejem.

  3. K rozmixované dýni přidejte tvaroh, vejce, koření, citronovou šťávu, sůl a mouku a promixujte dohromady. Většinu směsi nalijte na připravený korpus, nechte si v míse asi 200 ml. V misce ve vodní lázni rozehřejte čokoládu, smíchejte ji se zbytkem dýňové směsi, promíchejte a rozetřete na koláč. Můžete špejlí nebo vidličkou trošku promíchat, získáte zajímavé mramorování.

  4. Pečte asi 45-50 minut v troubě předehřáté na 170 st., po nějaké době můžete zakrýt pečícím papírem nebo alobalem. Upečený koláč nechte důkladně vystydnout - nejlépe do druhého dne.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!