BUŠI vánočka nebo mazanec
Recepty, Domácí pekárnaSuroviny
- SUROVINY:
- 500 g polohrubé mouky (z části může býti i hladká)
- 2 žloutky
- 130 g Hery (Omega a pod.)
- 120 g cukru krupice
- 125 ml mléka
- 1 PL lžíce rumu
- 1/2 kostky kvasnic
- citrónová kůra z 1/2 citronu
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- špetka soli
- rozinky
- mandle plátky a pod.
Postup BUŠI vánočka nebo mazanec
Postup přípravy receptu
-
Do DP dáme postupně vše od tekutého až po tuhé mimo rozinek, mandlí a bílků.
DP zadáme program TĚSTO a rozinky dáme po zaznění signálu.
Po ukončení procesu těsto rozdělíme na 8 dílů a to tak, že 3 ks jsou největší a jsou v pletení prvé. Druhé 3 menší a poslední 2 nejmenší.
Upleteme cop z 3 největších a prostředek hřbetem ruky rozmáčkneme do stran. Namažeme zbylým bílkem a vložíme další cop ze tří pramenů. Opět jej rozmáčkneme a zase natřeme bílkem. Pak vložíme pramen ze dvou a vše zajistíme špejlemi pro jistotu. Necháme min. 1 hod odpočinout a kynout.
Pak celou celtu natřeme bílkem a posypeme mandlemi.
Ve vyhřáté troubě pečeme zprvu na 180°C cca 15 min a pak stáhneme na cca 145-150 °C a dopečeme cca asi 1 hod. Zkusíme špejlí lepivost. Troubu neotvíráme min. 1/2 hod.