BUŠI vánočka nebo mazanec

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

SUROVINY:
500 g polohrubé mouky (z části může býti i hladká)
2 žloutky
130 g Hery (Omega a pod.)
120 g cukru krupice
125 ml mléka
1 PL lžíce rumu
1/2 kostky kvasnic
citrónová kůra z 1/2 citronu
citronová šťáva z 1/2 citronu
špetka soli
rozinky
mandle plátky a pod.

Postup přípravy receptu

  1. Do DP dáme postupně vše od tekutého až po tuhé mimo rozinek, mandlí a bílků.

  2. DP zadáme program TĚSTO a rozinky dáme po zaznění signálu.

  3. Po ukončení procesu těsto rozdělíme na 8 dílů a to tak, že 3 ks jsou největší a jsou v pletení prvé. Druhé 3 menší a poslední 2 nejmenší.

  4. Upleteme cop z 3 největších a prostředek hřbetem ruky rozmáčkneme do stran. Namažeme zbylým bílkem a vložíme další cop ze tří pramenů. Opět jej rozmáčkneme a zase natřeme bílkem. Pak vložíme pramen ze dvou a vše zajistíme špejlemi pro jistotu. Necháme min. 1 hod odpočinout a kynout.

  5. Pak celou celtu natřeme bílkem a posypeme mandlemi.

  6. Ve vyhřáté troubě pečeme zprvu na 180°C cca 15 min a pak stáhneme na cca 145-150 °C a dopečeme cca asi 1 hod. Zkusíme špejlí lepivost. Troubu neotvíráme min. 1/2 hod.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!