Bulky s olivami
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 450 g celozrnné špaldové mouky
- 60 g hladké špaldové chlebové mouky
- 60 g ovesných vloček
- 100 g oliv
- 13 g droždí
- 1 lžička himalájské soli
- 3 lžíce olivového oleje
- několik lístků bazalky
Postup Bulky s olivami
Postup přípravy receptu
-
Večer si svaříme 250 ml vody, vsypeme do ní 60 g hladké špaldové chlebové mouky a 60 g ovesných vloček. Zamícháme a necháme do rána odstát.
Ráno svaříme 175 ml vody a necháme trochu zchladnout. Ve vodě rozmícháme droždí, přidáme směs s vločkami, sůl a celozrnnou mouku.
V míse vše promícháme, vyklopíme na vál a těsto dobře prohněteme, až je hladké, pružné a nelepí se.
Těsto vrátíme do mísy, potřeme olejem, zakryjeme utěrkou a necháme v teple asi hodinu kynout.
Po vykynutí opět vyklopíme na vál a do těsta zapracujeme nakrájené olivy a nasekanou bazalku.
Těsto rozdělíme na 16 stejných dílů. Z každého uděláme kouli a všechny naskládáme do větší dortové formy (průměr 25 cm) vymazané olivovým olejem. Zakryjeme utěrkou a opět necháme kynout asi 45 minut.
Troubu rozehřejeme na 250°C, formu vložíme do spodní části a teplotu ztlumíme na 200°C. Pečeme asi 30 minut.