Bůčkové závitky s křenem,jablkem a hrubozrnnou hořčicí
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1400 g libovějšího vepřového bůčku bez kosti
- jablko podle velikosti jedno až dvě nastrouhané na hrubých slzičkách
- čerstvý křen nastrouhaný na jemných slzičkách
- hrubozrnná hořčice
- sůl
- mletý pepř
- dále budeme potřebovat
- 1 lžíci oleje
- 1 cibuli nakrájenou na tenké půlměsíčky
- 1 jablko oloupané a nakrájené na kostičky
- vodu na podlití
- 1 lžíci hrubozrnné hořčice na dochucení
Postup Bůčkové závitky s křenem,jablkem a hrubozrnnou hořčicí
Postup přípravy receptu
-
Bůček opláchneme, osušíme a i s kůží nakrájíme na 8plátků cca 1,5cm silných.
Přes potravinářskou folii, nebo mikrotenový sáček po obou stranách naklepeme a kůže na několika místech nařízneme.
Každý plátek zlehka osolíme, opepříme a potřeme hrubozrnnou hořčicí.
Posypeme nastrouhaným křenem a poté jablkem, které dáme jen do 3/4plátku. Zavineme do závitků a zajistíme silnějším párátkem.
Takto připravené závitky naskládáme do uzavíratelné nádobky a dáme nejlépe přes noc uležet do lednice.
Zapneme si troubu na rozehřátí.
Na dno zapékací mísy dáme nakrájenou cibuli s jablkem.
Do pánve na rozehřátý olej položíme na stojato, kůží dospod z lednice vytažené závitky a prudce je opečeme.
Poté je do pánve položíme a opečeme ze všech stran.
Závitky naskládáme do zapékací mísy opět na stojato, kůží dolů. Pánev s výpekem vypláchneme cca 150ml horké vody, podlijeme závitky a přiklopené víkem vložíme do předehřáté trouby.
Pečeme na maximum 20minut, pak ubereme na 170st. A pečeme dalších 20minut.
Poté závitky položíme do šťávy a odkryté dopečeme za občasného přelévání výpekem doměkka.
Ze zapékací mísy slijeme všechnu vypečenou šťávu do menšího kastrůlku a závitky uchováme v teple.
Šťávu ponorným mixérem rozmixujeme, přidáme hrubozrnnou hořčici, podle potřeby dochutíme solí a necháme převařit. K bůčkovým závitkům se šťávou se hodí špalíčky z bramborového těsta. Jsou vhodné i špecle, nebo různé noky.