Brokolicové / květákové krokety

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

400 g brokolice
150 g libovější anglické slaniny nebo šunky
150 g tvrdého sýru (např. Čedar, Krolewski...)
2 vejce
1-2 stroužky česneku
muškátový květ - není nutný
čerstvá strouhanka
olej
sůl
pepř mletý

Postup přípravy receptu

  1. Brokolici (květák) rozebranou na růžičky krátce povaříme v osolené vodě, scedíme, necháme okapat a zchladnout. Košťál nastrouháme společně se sýrem (postačí na hrubo) do mísy, přidáme pokrájené růžičky, vejce, jemně nastrouhaný česnek, drobně pokrájenou šunku nebo slaninu, opepříme, můžeme lehce dochutit muškátovým květem nebo oříškem a dle slanosti sýru a uzeniny i osolíme.

  2. Vše řádně promícháme a dle potřeby zahustíme strouhankou, kterou jsme si připravili z ne zcela tvrdých rohlíků. Hmota by měla být tvárná, ne příliš tuhá.

  3. V mokrých rukách tvarujeme šištičky nebo kuličky, které obalíme v čerstvé strouhance a smažíme ze všech stan v rozpáleném oleji dozlatova.

  4. Podáváme s bramborovou přílohou či samostatně s tatarkou nebo dipy, zeleninovými saláty dle chuti...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!