Brokolicové / květákové krokety
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 400 g brokolice
- 150 g libovější anglické slaniny nebo šunky
- 150 g tvrdého sýru (např. Čedar, Krolewski...)
- 2 vejce
- 1-2 stroužky česneku
- muškátový květ - není nutný
- čerstvá strouhanka
- olej
- sůl
- pepř mletý
Postup Brokolicové / květákové krokety
Postup přípravy receptu
-
Brokolici (květák) rozebranou na růžičky krátce povaříme v osolené vodě, scedíme, necháme okapat a zchladnout. Košťál nastrouháme společně se sýrem (postačí na hrubo) do mísy, přidáme pokrájené růžičky, vejce, jemně nastrouhaný česnek, drobně pokrájenou šunku nebo slaninu, opepříme, můžeme lehce dochutit muškátovým květem nebo oříškem a dle slanosti sýru a uzeniny i osolíme.
Vše řádně promícháme a dle potřeby zahustíme strouhankou, kterou jsme si připravili z ne zcela tvrdých rohlíků. Hmota by měla být tvárná, ne příliš tuhá.
V mokrých rukách tvarujeme šištičky nebo kuličky, které obalíme v čerstvé strouhance a smažíme ze všech stan v rozpáleném oleji dozlatova.
Podáváme s bramborovou přílohou či samostatně s tatarkou nebo dipy, zeleninovými saláty dle chuti...