Brokolicová / květáková roláda

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

Roláda:
1 brokolice nebo květák (500 g)
4 větší vejce
špetka muškátového oříšku
150 g Eidam sýru
plná lžička plnotučné hořčice
pepř mletý
Náplň:
60 g másla
25 g hladké mouky
200 g zakysané smetany
80 g tvrdého sýru dle chuti (Gouda, Eidam...)
200 g šunky nebo například sterilované zeleniny dle chuti, pokud chceme mít roládu bezmasou

Postup přípravy receptu

  1. Brokolici (květák) uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme, necháme dobře okapat a pak rozmixujeme na hladkou kaši, kterou v míse promícháme se žloutky, jemně strouhaným sýrem, muškátovým oříškem, hořčicí a pepřem. Pak zlehka vmícháme sníh z bílků a směs rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem. V předehřáté troubě pečeme na střední teplotu cca 20 minut. Upečený plát překlopíme na utěrku, sloupneme opatrně papír a potřeme sýrovou směsí, kterou jsme si připravili během pečení rolády.

  2. Směs na potření: v pánvi rozpustíme máslo, vmícháme mouku a krátce ji osmažíme. Pak nalijeme smetanu a za stálého míchání prohřejeme (nevaříme). Asi po minutě přidáme nastrouhaný sýr, zamícháme a odstavíme. Pak vmícháme i jemně krájenou šunku nebo okapanou zeleninu (hrášek, kukuřice, mrkev, paprika...).

  3. Natřený korpus pevně svineme a dáme vychladit zabalený ve folii nebo alobalu.

  4. Podáváme jako slaný předkrm nebo chuťovku s čerstvou zeleninou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!