Brokolicová / květáková roláda
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- Roláda:
- 1 brokolice nebo květák (500 g)
- 4 větší vejce
- špetka muškátového oříšku
- 150 g Eidam sýru
- plná lžička plnotučné hořčice
- pepř mletý
- Náplň:
- 60 g másla
- 25 g hladké mouky
- 200 g zakysané smetany
- 80 g tvrdého sýru dle chuti (Gouda, Eidam...)
- 200 g šunky nebo například sterilované zeleniny dle chuti, pokud chceme mít roládu bezmasou
Postup Brokolicová / květáková roláda
Postup přípravy receptu
-
Brokolici (květák) uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme, necháme dobře okapat a pak rozmixujeme na hladkou kaši, kterou v míse promícháme se žloutky, jemně strouhaným sýrem, muškátovým oříškem, hořčicí a pepřem. Pak zlehka vmícháme sníh z bílků a směs rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem. V předehřáté troubě pečeme na střední teplotu cca 20 minut. Upečený plát překlopíme na utěrku, sloupneme opatrně papír a potřeme sýrovou směsí, kterou jsme si připravili během pečení rolády.
Směs na potření: v pánvi rozpustíme máslo, vmícháme mouku a krátce ji osmažíme. Pak nalijeme smetanu a za stálého míchání prohřejeme (nevaříme). Asi po minutě přidáme nastrouhaný sýr, zamícháme a odstavíme. Pak vmícháme i jemně krájenou šunku nebo okapanou zeleninu (hrášek, kukuřice, mrkev, paprika...).
Natřený korpus pevně svineme a dáme vychladit zabalený ve folii nebo alobalu.
Podáváme jako slaný předkrm nebo chuťovku s čerstvou zeleninou.