Pagáčky i s medvědem
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 500 g hladké mouky
- 250 g margarínu na pečení nebo másla
- 1 žloutek
- 150 ml mléka
- 1/2 kávové lžičky cukru na oživení droždí
- 20 g droždí (1/2 kostky)
- 200 g zakysané smetany
- 2-3 kávové lžičky soli (těsto ochutnáváme, má být výrazně slané)
- 2 hrsti medvědího česneku (umytý, posekaný)
- vejce na potření
- sezam na posypání
Postup Pagáčky i s medvědem
Postup přípravy receptu
-
Do vlažného mlieka dáme cukor a droždie, necháme vzkypieť.
Do misy dáme múku, kvások z droždia, pokrájaný margarín, smotanu a žĺtko, soľ.
Spracujeme cesto. Pracujeme rýchlo, nech sa tuk od rúk úplne neroztopí.
Zapracujeme listy medvedieho cesnaku, dáme do tepla asi na slabú hodinu.
Potom vyvaľkáme na hlúbku cca 1,5 cm.
Cesto preložíme - ľavú tretinu do prava, pravú do ľava.
Po 5 minútach proces zopakujeme - vyvaľkáme a preložíme.
Tretíkrát to isté, zas po cca 5 minútach.
Po poslednom vaľkaní a prekladaní cesto hneď zas vyvaľkáme asi na hlúbku 1,5 cm, pokrájame na štvorčeky cca 3x3 cm a kladieme na peč. papier, fóliu na plech.
Zapneme rúru na 200°C, na plechu necháme pagáčiky asi 15 min stáť.
Potrieme vajíčkom, posypeme sezamom.
Pečieme cca 17-18 minút, sledujeme! Ja po 5 minútach teplotu znižujem asi na 180°.