Brokolice a květák ve sladkokyselé smetanové omáčce
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 1/2 hlávky květáku
- 1 hlávka brokolice
- 4 lžíce másla
- 4 lžíce hladké mouky
- 800 ml mléka
- 200 ml smetany na vaření
- 1 lžíce vegety
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce octa
- sůl
- 4 vajíčka
- brambory
Postup Brokolice a květák ve sladkokyselé smetanové omáčce
Postup přípravy receptu
-
V kastrolu zpěníme máslo, zasypeme moukou a usmažíme zlatavou jíšku. Zalijeme ji mlékem a smetanou a za občasného prošlehání vaříme na mírné teplotě 15 minut. Přidáme vegetu a sůl a květák, nakrájený na menší kousky.
Vaříme pět minut a přidáme malé kousky brokolice, cukr a ocet. Jakmile brokolice změkne (cca 4 minuty) na skus, omáčku sejmeme z plotny a dochutíme.
Vajíčka uvaříme na hniličku (4 minuty od začátku varu a prudce zchladit) a brambory doměkka. Hotové sypeme petrželkou.