Brokolice a květák ve sladkokyselé smetanové omáčce

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1/2 hlávky květáku
1 hlávka brokolice
4 lžíce másla
4 lžíce hladké mouky
800 ml mléka
200 ml smetany na vaření
1 lžíce vegety
2 lžíce cukru
2 lžíce octa
sůl
4 vajíčka
brambory

Postup přípravy receptu

  1. V kastrolu zpěníme máslo, zasypeme moukou a usmažíme zlatavou jíšku. Zalijeme ji mlékem a smetanou a za občasného prošlehání vaříme na mírné teplotě 15 minut. Přidáme vegetu a sůl a květák, nakrájený na menší kousky.

  2. Vaříme pět minut a přidáme malé kousky brokolice, cukr a ocet. Jakmile brokolice změkne (cca 4 minuty) na skus, omáčku sejmeme z plotny a dochutíme.

  3. Vajíčka uvaříme na hniličku (4 minuty od začátku varu a prudce zchladit) a brambory doměkka. Hotové sypeme petrželkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!