Briošky - brioche
Recepty, MoučníkySuroviny
- 2,5 PL cukru
- 15 g kvasnic
- 250 g hladké mouky
- 3 vejce + 1 vejce na potření
- 1/2 KL soli
- 125 g másla
- 35 ml mléka
Postup Briošky - brioche
Postup přípravy receptu
-
Do mléka dáme cukr droždí a trošku mouky, necháme asi 15 minut vzejít kvásek, přidáme zbylou mouku, vejce, sůl a necháme robot řádně promíchat, až se těsto přestane lepit na stěny.
Po částech přidáváme máslo a vždy čekáme, až se každá část řádně zapracuje do těsta. Těsto necháme robotu vypracovat, až se leskne. Nyní ho dáme na dvě hodiny do lednice.
Těsto znova prohněteme a dáme kynout na 1 a 1/2hodiny nebo na noc do lednice.
Nyní ho rozdělíme po 35 g a umotáme spirálky anebo dáme do brioškových formiček. Necháme kynout dalších 1 a 1/2 hodiny.
Potřeme vajíčkem smíchaným s troškou mléka, sypeme mákem a pečeme v rozpálené troubě na 230°C cca 15 minut.
Rozkrojíme a mažeme máslem anebo marmeládou, jakou máme rádi.