Brambory zapečené s pórkem, jarní cibulkou, hlívou a zakysanou smetanou

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

1000 g brambor
1 jarní cibulka
2 pórky
2 snítky petrželové natě
2 snítky libečkové natě
sůl
čerstvě mletý pepř
180-200 g hlívy ustřičné
máslo
2-3 PL másla na vymazání formy
drcený kmín
1,5 zakysané smetany
1 lžička pikantní hořčice
1 lžička červené uzené papriky

Postup přípravy receptu

  1. Brambory dobře omyjeme, nakrájíme na plátky a osušíme. Hlívu ústřičnou omyjeme, osušíme, pokrájíme na plátky, omytý pórek pokrájíme na kolečka a omytou jarní cibulku i s natí pokrájíme na drobné kousky. Pečící formu vymažeme máslem a vrstvíme.

  2. Plátky syrových brambor, kolečka pórku, prosypeme vše drceným kmínem, bylinkami, solí a proložíme máslem.

  3. Podobně dál vrstvíme brambory na tenké plátky, na plátky pokrájenou a omytou hlívu, opět přidáme drcený kmín, bylinky, sůl a plátky másla.

  4. Na poslední vrstvu dáme brambory na plátky, jarní pokrájenou cibulku, drcený kmín, bylinky, sůl, pepř a plátky másla. Rozšleháme zakysané smetany, kam vmícháme uzenou papriku,(nebo jen červenou papriku) lžičku hořčice a pepř, trochu soli, neboť uz se jednoltivé vrtsvy prosypávali solí.

  5. Nakonec polijeme povrch bramborovo-houbové směsi v zapékací misce zakysanou smetanu se všemi shora uvedenými ingrediencemi. Pečeme zpočátku ve vyhřáté troubě, přikryté alobalem na 180°C.

  6. Když jsou brambory poloměkké, alobal odstraníme a dopečeme bramborovou směs dál dozlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!