Domácí drůbeží šunka se zeleným pepřem a kapií

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

700 g vykostěných kuřecích stehen
500 g krůtího ořezu
100 ml vody
15 g soli
5 g rychlosoli Praganda
5 g moučkového cukru
1 lžíce zeleného pepře ve slaném nálevu
½ velké kapie
mikrotenový sáček
šunkovar

Postup přípravy receptu

  1. Ve vlažné vodě rozmícháme a necháme rozpustit obě soli a cukr. Maso opláchneme a v čisté utěrce osušíme. Kuřecí maso umeleme na masovém mlýnku. Krůtí maso nakrájíme na větší kousky (cca 2 cm).

  2. Všechno maso dáme do mísy, přidáme vodu s rozpuštěnými surovinami a rukama důkladně prohněteme tak, jako bychom připravovali mleté maso na sekanou. Doba hnětení postačí 10 minut.

  3. Poté přidáme kuličky naloženého pepře, promícháme. Masovou směs v míse zakryjeme mikrotenovou folií nebo sáčkem a dáme na 24 hodin do lednice. Po uplynutí této doby do masové směsi přidáme drobně nakrájenou kapii a směs promícháme.

  4. Do šunkovaru dáme mikrotenový sáček a naplníme ho připravenou směsí. Při plnění směs hodně utlačujeme, abychom vytlačili co nejvíce vzduchu. Když máme naplněno, sáček přehneme, šunkovar pečlivě uzavřeme a postavíme ho do hlubokého hrnce.

  5. Hrnec naplníme teplou vodou, která by měla být cca 0,5 cm pod okrajem víčka šunkovaru. Do hrnce dáme teploměr a nejlépe pomocí kolíčku na prádlo ho přichytíme k okraji hrnce.

  6. Vaříme 2 hodiny při teplotě 80°C. Teplotu během vaření průběžně kontrolujeme. Neměla by být nižší než 75°C a vyšší než 80°C.

  7. Poté šunkovar opatrně vytáhneme a necháme chladit v hrnci se studenou vodou, kterou občas vyměníme. Pak dáme ještě stále uzavřený šunkovar alespoň na 12 hodin do lednice, aby šunka uležela a dala se dobře krájet.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!