Domácí drůbeží šunka se zeleným pepřem a kapií
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 700 g vykostěných kuřecích stehen
- 500 g krůtího ořezu
- 100 ml vody
- 15 g soli
- 5 g rychlosoli Praganda
- 5 g moučkového cukru
- 1 lžíce zeleného pepře ve slaném nálevu
- ½ velké kapie
- mikrotenový sáček
- šunkovar
Postup Domácí drůbeží šunka se zeleným pepřem a kapií
Postup přípravy receptu
-
Ve vlažné vodě rozmícháme a necháme rozpustit obě soli a cukr. Maso opláchneme a v čisté utěrce osušíme. Kuřecí maso umeleme na masovém mlýnku. Krůtí maso nakrájíme na větší kousky (cca 2 cm).
Všechno maso dáme do mísy, přidáme vodu s rozpuštěnými surovinami a rukama důkladně prohněteme tak, jako bychom připravovali mleté maso na sekanou. Doba hnětení postačí 10 minut.
Poté přidáme kuličky naloženého pepře, promícháme. Masovou směs v míse zakryjeme mikrotenovou folií nebo sáčkem a dáme na 24 hodin do lednice. Po uplynutí této doby do masové směsi přidáme drobně nakrájenou kapii a směs promícháme.
Do šunkovaru dáme mikrotenový sáček a naplníme ho připravenou směsí. Při plnění směs hodně utlačujeme, abychom vytlačili co nejvíce vzduchu. Když máme naplněno, sáček přehneme, šunkovar pečlivě uzavřeme a postavíme ho do hlubokého hrnce.
Hrnec naplníme teplou vodou, která by měla být cca 0,5 cm pod okrajem víčka šunkovaru. Do hrnce dáme teploměr a nejlépe pomocí kolíčku na prádlo ho přichytíme k okraji hrnce.
Vaříme 2 hodiny při teplotě 80°C. Teplotu během vaření průběžně kontrolujeme. Neměla by být nižší než 75°C a vyšší než 80°C.
Poté šunkovar opatrně vytáhneme a necháme chladit v hrnci se studenou vodou, kterou občas vyměníme. Pak dáme ještě stále uzavřený šunkovar alespoň na 12 hodin do lednice, aby šunka uležela a dala se dobře krájet.