Bramborový cibulový koláč

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

cca 8 středně velkých brambor
250 ml Crème fraîche nebo smetany ke šlehání, případně kysanou smetanu 18%
1 PL hladké mouky
2 vejce
2 malé nebo 1 velká cibule
100 g anglické slaniny nebo Burgundské šunky
150 g strouhaného sýra
200 g sýra s oranžovou plísní (např. Limburger)
1 PL provensálských bylinek (rozmarýn, bazalka a tymián, případně i oregano)
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Brambory uvaříme ve slupce, necháme trochu vychladnout a starší oloupeme. Nakrájíme na plátky o síle asi 5 mm. Pečlivě je poklademe na plech, mezery vyplníme kousky brambor. Nastrouháme cibuli na tenké plátky, ty v ruce promačkáme a rovnoměrně rozložíme na koláč.

  2. Smícháme smetanu, mouku, vejce, provensálské byliny, sůl a pepř. Lžící rovnoměrně nalijeme na rozloženou cibuli. Na kousky nakrájenou slaninu nebo šunku poklademe rovnoměrně po celé ploše. Posypeme strouhaným sýrem a poklademe plátky sýra s oranžovou plísní.

  3. Pečení: Já používám crisp plech Whirlpool o průměru 31 cm. V crisp režimu v mikrovlnce trvá pečení 11 minut, v troubě to bude asi trochu déle, tipuji to na 20 minut. Povrch musí být růžový, ne hnědý. Po vyndání z trouby je třeba nechat trochu zchladnout a teprve potom krájet na díly.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!