Bramborové věnečky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 500 g polohrubé mouky
- 1 kostka droždí
- 1 lžička cukru krupice
- 150 ml vlažné vody
- 2,5 lžičky soli
- 200 g vařených brambor
- 100 g zakysané smetany
- 6 lžic olivového oleje
- 1 vejce na potření
- podle chuti mák, sezam nebo strouhaný sýr na posypání
Postup Bramborové věnečky
Postup přípravy receptu
-
Prosátou mouku nasypeme do mísy, utvoříme v ní důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru a vlažnou vodu a lehce zamícháme s droždím. Necháme na teplém místě stát asi 15 minut, aby nám vykynul kvásek.
Brambory se zakysanou smetanou a olivovým olejem rozmixujeme na hladké pyré. Přidáme ho do mísy k mouce a vykynuté mu kvásku, osolíme a vypracujeme těsto. Je-li třeba, přikápneme ještě trochu vody, ale těsto musí zůstat dost husté. Přikryjeme ho utěrkou a necháme 20 minut v klidu.
Pak ho rozdělíme na 16 částí. Z každé části vyválíme dva dlouhé válečky tlusté asi 1 cm. Spleteme je dohromady a konce spojíme do věnečku. Naskládáme je na plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Část věnečků můžeme posypat mákem, část sezamem a část strouhaným sýrem. Věnečky necháme ještě 15 minut kynout a potom pečeme při 180°C asi 15-20 minut dozlatova.