Bramborové věnečky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

500 g polohrubé mouky
1 kostka droždí
1 lžička cukru krupice
150 ml vlažné vody
2,5 lžičky soli
200 g vařených brambor
100 g zakysané smetany
6 lžic olivového oleje
1 vejce na potření
podle chuti mák, sezam nebo strouhaný sýr na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Prosátou mouku nasypeme do mísy, utvoříme v ní důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru a vlažnou vodu a lehce zamícháme s droždím. Necháme na teplém místě stát asi 15 minut, aby nám vykynul kvásek.

  2. Brambory se zakysanou smetanou a olivovým olejem rozmixujeme na hladké pyré. Přidáme ho do mísy k mouce a vykynuté mu kvásku, osolíme a vypracujeme těsto. Je-li třeba, přikápneme ještě trochu vody, ale těsto musí zůstat dost husté. Přikryjeme ho utěrkou a necháme 20 minut v klidu.

  3. Pak ho rozdělíme na 16 částí. Z každé části vyválíme dva dlouhé válečky tlusté asi 1 cm. Spleteme je dohromady a konce spojíme do věnečku. Naskládáme je na plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Část věnečků můžeme posypat mákem, část sezamem a část strouhaným sýrem. Věnečky necháme ještě 15 minut kynout a potom pečeme při 180°C asi 15-20 minut dozlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!