Bramborové rohlíčky k vínu

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

200 g vařených brambor ve slupce
200 g hladké mouky (+ na podsypávání)
200 g másla (použila jsem čerstvé máslo na váhu)
cca 2 lžičky soli
lžička drceného kmínu
vajíčko na potření
nastrouhaný sýr (ideální je Parmazán pro jeho výraznou chuť)
Volitelné:
hrst sušených rajčat (případně například olivy)

Postup přípravy receptu

  1. Předem uvařené, vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme nebo rozmačkáme na kaši.

  2. Přidáme máslo o pokojové teplotě, mouku, sůl a trošku kmínu. Vypracujeme hladké těsto. Nenecháváme uležet, bramborové těsto má tendenci řídnout, takže je potřeba pracovat docela rychle.

  3. Těsto vyválíme na tenký plát (cca 0,3 cm) - pokud těsto lepí, podsypáváme ho moukou. Poté vykrajujeme požadované tvary - vykrajovátky nebo rádýlkem.

  4. Vykrojené těsto dáme na plech s pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Dáme péct do trouby zhruba na 180 stupňů cca 20 minut (dozlatova).

  5. Téměř hotové pečivo vytáhneme z trouby, lehce posypeme nastrouhaným sýrem, případně přidáme sušená rajčata nebo olivy na malé kousky a dáme ještě asi na 2 minuty zpátky do trouby zapéct. Tip: Bramborové pečivo s parmazánem se skvěle hodí k suchým bílým vínům. Pokud máte dost času, udělejte ho dostatečně dopředu - ideální je, pokud ho před servírováním necháte cca půl dne hotové uležet na chladnějším místě.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!