Bramborové rohlíčky k vínu
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 200 g vařených brambor ve slupce
- 200 g hladké mouky (+ na podsypávání)
- 200 g másla (použila jsem čerstvé máslo na váhu)
- cca 2 lžičky soli
- lžička drceného kmínu
- vajíčko na potření
- nastrouhaný sýr (ideální je Parmazán pro jeho výraznou chuť)
- Volitelné:
- hrst sušených rajčat (případně například olivy)
Postup Bramborové rohlíčky k vínu
Postup přípravy receptu
-
Předem uvařené, vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme nebo rozmačkáme na kaši.
Přidáme máslo o pokojové teplotě, mouku, sůl a trošku kmínu. Vypracujeme hladké těsto. Nenecháváme uležet, bramborové těsto má tendenci řídnout, takže je potřeba pracovat docela rychle.
Těsto vyválíme na tenký plát (cca 0,3 cm) - pokud těsto lepí, podsypáváme ho moukou. Poté vykrajujeme požadované tvary - vykrajovátky nebo rádýlkem.
Vykrojené těsto dáme na plech s pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Dáme péct do trouby zhruba na 180 stupňů cca 20 minut (dozlatova).
Téměř hotové pečivo vytáhneme z trouby, lehce posypeme nastrouhaným sýrem, případně přidáme sušená rajčata nebo olivy na malé kousky a dáme ještě asi na 2 minuty zpátky do trouby zapéct. Tip: Bramborové pečivo s parmazánem se skvěle hodí k suchým bílým vínům. Pokud máte dost času, udělejte ho dostatečně dopředu - ideální je, pokud ho před servírováním necháte cca půl dne hotové uležet na chladnějším místě.