Bramborové nočky v petrželkové omáčce

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

4 větší den předem uvařené brambory (cca 500 g)
80 -100 g polohrubé mouky
2 žloutky
40 g rozpuštěného másla
sůl
Omáčka:
1 cibule
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
zeleninový vývar
150 - 200 ml smetany
1-2 stroužky utřeného česneku
svazek jemně nasekané hladkolisté petrželky
sůl
bílý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Brambory nastrouháme, přidáme mouku, žloutky, máslo a sůl. Vypracujeme hladké těsto. Uděláme váleček cca 2 cm hrubý. Nakrájíme na malé oválné válečky a lehce je zmáčkneme vidličkou. Vhazujeme do vroucí osolené vody a vaříme asi 3 minuty. Až vyplavou, jsou hotové a scedíme je.

  2. Na omáčku rozpustíme máslo a necháme zpěnit drobně nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme mouku, orestujeme a zalijeme vývarem. Necháme povařit asi 10-15 minut. Mícháme, před koncem vlijeme smetanu, přidáme petrželku a vaříme už jen chvíli. Dochutíme solí a pepřem.

  3. Na talíř dáme nočky, zalijeme omáčkou a můžeme podávat jen tak, s vařeným vejcem anebo s vařeným hovězím masem z polévky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!