Bramborové nočky v petrželkové omáčce
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 4 větší den předem uvařené brambory (cca 500 g)
- 80 -100 g polohrubé mouky
- 2 žloutky
- 40 g rozpuštěného másla
- sůl
- Omáčka:
- 1 cibule
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- zeleninový vývar
- 150 - 200 ml smetany
- 1-2 stroužky utřeného česneku
- svazek jemně nasekané hladkolisté petrželky
- sůl
- bílý pepř
Postup Bramborové nočky v petrželkové omáčce
Postup přípravy receptu
-
Brambory nastrouháme, přidáme mouku, žloutky, máslo a sůl. Vypracujeme hladké těsto. Uděláme váleček cca 2 cm hrubý. Nakrájíme na malé oválné válečky a lehce je zmáčkneme vidličkou. Vhazujeme do vroucí osolené vody a vaříme asi 3 minuty. Až vyplavou, jsou hotové a scedíme je.
Na omáčku rozpustíme máslo a necháme zpěnit drobně nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme mouku, orestujeme a zalijeme vývarem. Necháme povařit asi 10-15 minut. Mícháme, před koncem vlijeme smetanu, přidáme petrželku a vaříme už jen chvíli. Dochutíme solí a pepřem.
Na talíř dáme nočky, zalijeme omáčkou a můžeme podávat jen tak, s vařeným vejcem anebo s vařeným hovězím masem z polévky.