Bramborová pizza - pizza di patate
Recepty, Dietní receptySuroviny
- Těsto:
- 1 hrnek hladké celozrnné špaldové mouky
- 1,5 hrnku pšeničné hladké mouky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1,5 lžičky sušeného droždí
- 1/2 lžičky soli
- 3/4 hrnku vlažné/teplé vody
- Pizza:
- 3 střední nové brambory
- čerstvý či sušený tymián
- čerstvý či sušený rozmarýn
- 1 střední (červená) cibule
- 125 ml bílého rostlinného jogurtu (domácí či např. Provamel, AlproSoya, Sojade)
- 1 lžíce sojanézy (domácí či kupovaná)
- 1 lžíce bílého misa prášku či 1/2 lžíce bílé pasty miso
- 1/2 lžíce citrónové šťávy
- 2 - 3 stroužky česneku
- olivový olej
- lahůdkové tofu (není nutné)
Postup Bramborová pizza - pizza di patate
Postup přípravy receptu
-
Mouku smíchejte s droždím, solí a olejem, vlijte vlažnou vodu a zadělejte těsto.
Nechte na teplém místě kynout 1 až 2 hodiny.
Brambory nakrájejte na tenké plátky (ideálně na V-kráječi s ochranným kloboučkem, který prodával Horst Fuchs), dejte do mísy, nasolte a zalijte studenou vodou.
Jogurt smíchejte se sojanézou, misem, citrónovou šťávou a rozmačkaným česnekem.
Cibuli nakrájejte na tenké plátky.
Když je těsto vykynuté, předehřejte troubu na 220°C. Těsto válečkem vyválejte či rukama vymačkejte na pečícím papíře na placku velikosti plechu. Přenejte na plech a pomažte jogurtovou směsí.
Brambory slijte, lehce opláchněte a poklaďte jimi pizzu (můžou se lehce překrývat).
Zasypte bylinkami a cibulí, zakápněte olivovým olejem. Nakonec můžete navrch rozdrobit lahůdkové tofu.
Pečte ve vyhřáté troubě asi 20 minut až půl hodiny.