Borůvkový koláč s mákem
Recepty, MoučníkySuroviny
- Plech 25 x 30cm, pro normálně velký plech dvojnásovná dávka těsta a drobenky!
- Těsto:
- 150 g mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 vejce
- 150 ml podmáslí (mléka nebo kefíru)
- 100 ml oleje
- 3 lžíce cukru
- lžička mandlového aroma (můžete vynechat)
- Náplň:
- 200 g máku
- povidla
- marmeláda
- skořice
- vanilka
- mléko
- borůvky (čerstvé nebo mražené)
- Drobenka:
- 30 g cukru moučka
- 40 g mletých ovesných vloček
- 25 g másla
Postup Borůvkový koláč s mákem
Postup přípravy receptu
-
V míse promícháme suché suroviny na těsto, přidáme vejce, podmáslí, olej a případně mandlové aroma. Zamícháme a nalijeme na plech vyložený pečícím papírem.
Dále si připravíme makovou náplň: do malého hrnce vysypeme mák a přilijeme tak akorát mléka (nechceme náplň sypkou, ale ani tekutou). Položíme na plotnu (střední stupeň ohřevu) a než se nám to začne připalovat, přidáme asi 3-4 lžíce povidel nebo marmelády, skořici a vanilkové aroma nebo cukr – záleží jak máte mák rádi. Potom už raději mícháme a když je směs kompaktní a rovnoměrně promíchaná, sundáme z plotny. Makovou náplň navrstvíme na těsto, poklademe (bohatě) borůvkami a posypeme drobenkou z másla, cukru, vloček nebo mouky.
Dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů, pečeme asi půl hodiny – dozlatova.