Borůvkový koláč s mákem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Plech 25 x 30cm, pro normálně velký plech dvojnásovná dávka těsta a drobenky!
Těsto:
150 g mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 vejce
150 ml podmáslí (mléka nebo kefíru)
100 ml oleje
3 lžíce cukru
lžička mandlového aroma (můžete vynechat)
Náplň:
200 g máku
povidla
marmeláda
skořice
vanilka
mléko
borůvky (čerstvé nebo mražené)
Drobenka:
30 g cukru moučka
40 g mletých ovesných vloček
25 g másla

Postup přípravy receptu

  1. V míse promícháme suché suroviny na těsto, přidáme vejce, podmáslí, olej a případně mandlové aroma. Zamícháme a nalijeme na plech vyložený pečícím papírem.

  2. Dále si připravíme makovou náplň: do malého hrnce vysypeme mák a přilijeme tak akorát mléka (nechceme náplň sypkou, ale ani tekutou). Položíme na plotnu (střední stupeň ohřevu) a než se nám to začne připalovat, přidáme asi 3-4 lžíce povidel nebo marmelády, skořici a vanilkové aroma nebo cukr – záleží jak máte mák rádi. Potom už raději mícháme a když je směs kompaktní a rovnoměrně promíchaná, sundáme z plotny. Makovou náplň navrstvíme na těsto, poklademe (bohatě) borůvkami a posypeme drobenkou z másla, cukru, vloček nebo mouky.

  3. Dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů, pečeme asi půl hodiny – dozlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!