Borůvkové koláčky z mandlového těsta
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 175 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 100 g neloupaných mletých mandlí
- citronová kůra z 1 biocitrónu strouhaná
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- špetka soli
- 3 žloutky
- 50 g másla - vychlazeného
- Mandlový krém:
- 50 g mletých mandlí oloupaných
- 2 lžíce hladké mouky
- 30 g moučkového cukru
- 40 g másla - změklého
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička strouhané citronové kůry
- Borůvková náplň:
- 250 g borůvek
- 2 lžíce krupicového cukru
- 1 lžičky citronové šťávy
- Na dokončení:
- máslo na vymazání formiček
- žloutek na potření těsta
- krystalový cukr na posypání
Postup Borůvkové koláčky z mandlového těsta
Postup přípravy receptu
-
Na těsto - mouku prosejeme s cukrem, přidáme mandle, citronovou kůru, skořici, hřebíček, sůl a žloutky. Promícháme a přidáme na kostičky nakrájené vychlazené máslo. Důkladně propracujeme. Snažíme se o co nejrychlejší zpracování, aby máslo příliš nezměklo. Uděláme bochánek a dáme do lednice.
Mandlová náplň - v misce smícháme mandle, hladkou mouku, cukr, změklé máslo i vanilkový extrakt.
Borůvková náplň - v misce smícháme borůvky s cukrem a citronovou šťávou.
Formičky na koláčky o průměru 10 cm s vyndávacím dnem vymažeme máslem.
Těsto vyndáme z ledničky a vyválíme z něj placku silnou asi 3 mm. Vykrájíme 6 koleček o průměru 12 cm. Těstem vyložíme formičky. Spodek těsta (dno) propícháme vidličkou. Mandlovou náplň rozdělíme na 6 dílů a rozetřeme na dno koláčků. Borůvky též na 6 dílů a naplníme koláčky.
Nějaké těsto by nám mělo zbýt. Z toho nakrájíme proužky a ty dáme přes borůvky a přitiskneme k okrajům koláčků. Proužky potřeme žloutkem a hodně posypeme cukrem - při pečení se udělá křupavá krusta.
Dáme na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 20 - 25 minut.
Po upečení necháme lehce zchladnout a vyndáme z formiček.