Borůvkové koláčky z mandlového těsta

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
175 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
100 g neloupaných mletých mandlí
citronová kůra z 1 biocitrónu strouhaná
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky mletého hřebíčku
špetka soli
3 žloutky
50 g másla - vychlazeného
Mandlový krém:
50 g mletých mandlí oloupaných
2 lžíce hladké mouky
30 g moučkového cukru
40 g másla - změklého
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička strouhané citronové kůry
Borůvková náplň:
250 g borůvek
2 lžíce krupicového cukru
1 lžičky citronové šťávy
Na dokončení:
máslo na vymazání formiček
žloutek na potření těsta
krystalový cukr na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Na těsto - mouku prosejeme s cukrem, přidáme mandle, citronovou kůru, skořici, hřebíček, sůl a žloutky. Promícháme a přidáme na kostičky nakrájené vychlazené máslo. Důkladně propracujeme. Snažíme se o co nejrychlejší zpracování, aby máslo příliš nezměklo. Uděláme bochánek a dáme do lednice.

  2. Mandlová náplň - v misce smícháme mandle, hladkou mouku, cukr, změklé máslo i vanilkový extrakt.

  3. Borůvková náplň - v misce smícháme borůvky s cukrem a citronovou šťávou.

  4. Formičky na koláčky o průměru 10 cm s vyndávacím dnem vymažeme máslem.

  5. Těsto vyndáme z ledničky a vyválíme z něj placku silnou asi 3 mm. Vykrájíme 6 koleček o průměru 12 cm. Těstem vyložíme formičky. Spodek těsta (dno) propícháme vidličkou. Mandlovou náplň rozdělíme na 6 dílů a rozetřeme na dno koláčků. Borůvky též na 6 dílů a naplníme koláčky.

  6. Nějaké těsto by nám mělo zbýt. Z toho nakrájíme proužky a ty dáme přes borůvky a přitiskneme k okrajům koláčků. Proužky potřeme žloutkem a hodně posypeme cukrem - při pečení se udělá křupavá krusta.

  7. Dáme na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 20 - 25 minut.

  8. Po upečení necháme lehce zchladnout a vyndáme z formiček.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!