Bláto na hřišti, aneb buchta z buchty
Recepty, MoučníkySuroviny
- (kus nepovedeného koláče, či buchty)
- Na čokoládový rozvar:
- 1/2 l mléka
- 1/2 hořké čokolády
- šťáva z citronu
- kůra z pomeranče
- 2 PL cukru
- Na těsto:
- 2 vejce
- 1/2 hrnku oleje
- 1/2 hrnku sodovky (limonády, bublinády)
- 1/2 hrnku cukru krupice
- 2 hrnky hladké mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- Na polevu:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 PL hořkého kakaa
- 150 g jemně nastrouhané hořké čokolády
- kůra z pomeranče
Postup Bláto na hřišti, aneb buchta z buchty
Postup přípravy receptu
-
Na rozvar dát do kastrolu mléko, čokoládu, cukr, kůru a šťávu z pomeranče lehce rozvařit a dát odstát.
Mezitím vejce, cukr, olej, sodovku rozšlehat metličkou a vymíchat s moukou a práškem do pečiva hladké těsto. Pokud by bylo hustší, přidat trochu sodovky (dle mouky).
Vylít na vymazaný a vysypaný plech.
Nepovedenou buchtu nakrájet na kostky a pomocí rukou je nechat nasát v kastrolku v čoko rozvaru. Poklást napitými kostkami celé těsto. Pokud zbydou drobečky a rozvar, tak smíchat a nanést.
Pečeme cca na 160°C tak 20-30min. Ozkoušíme párátkem, zda je po vpichu suché.
Dáme vychladnout a uděláme polevu.
V kastrůlku přivedeme k varu smetanu, ve které rozmícháme 2 lžíce kakaa. Potom odstavit a vmíchat nastrouhanou čokoládu a míchat do rozpuštění.Nakonec přimícháme nastrouhanou pomerančovou kůru. Nechat zchladnout, ale musí zůstat vlahá a tekutá. Jen zhoustne.
Pak můžeme polít upečený korpus. Lze dozdobit proužky pomerančové kůry.
Pěkně vychladit a servírovat.