Bílá zelňačka s houbami a fazolemi
Recepty, PolévkySuroviny
- lžíce sádla
- 1 cibule
- 1 větší mrkev
- kousek celeru
- kousek petržele
- 0,5 kg zelí
- sůl
- celý pepř
- nové koření
- 2 bobkové listy
- voda
- 2 hrsti sušených hub (nejlépe hřiby)
- 2 brambory
- plechovka červených fazolí
- 1 smetana 33%
- 3 lžičky hladké mouky
- cukr
- ocet
Postup Bílá zelňačka s houbami a fazolemi
Postup přípravy receptu
-
Ve větším hrnci roztopíme sádlo, osmažíme cibulku a kořenovou zeleninu, vše pokrájené na kostičky (asi 2-3 minuty). Přidáme kysané zelí, koření, sůl, zalijeme vodou a necháme 15 - 20 minut vařit.
Mezitím si zalijeme houby vodou (můžeme i předem namočit, ale já vždycky zapomenu) a na jiném vařiči necháme také vařit.
Když je mrkev téměř měkká, přidáme do polévky vařené houby i s vývarem, syrové brambory, nastrouhané na hrubém struhadle a necháme 10 minut vařit. Pak přidáme fazole i s nálevem.
Ve smetaně rozmícháme mouku a zahustíme polévku. Dochutíme octem a cukrem podle vlastní chutě, případně i dosolíme.