Bezová šťáva
Recepty, NápojeSuroviny
- 25 květů černého bezu
- 2 l převařené vody
- 2 citrony
- kyselina citronová
- konzervační přípravek (např.od Dr.Oetkra - obsahuje kys.sorbovou a laktozu - proti plísni a kvašení)
- 2 kg cukru
Postup Bezová šťáva
Postup přípravy receptu
-
25 přebraných květu dáme do většího hrnce, zalijeme 2 litry převařené a vychlazené vody, přidáme 2 omyté a nakrájené citrony, 5 dkg kys.citronové a necháme luhovat 24 hod.
Poté scedíme, vymačkáme citrony (nejlépe přes plátno, stačí i cedník, ale jsou tam potom drobné usazeniny - smítky), přidáme 2 kg cukru a pomůcku ke konzervování. Mícháme, až se rozpustí, plníme do 0,5 sklenic a uchovávame nejlépe ve sklepě. Ředíme dle chuti.