Bezlepkový nahatý dort(Naked cake)

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

Na korpus:(o průměru 20 cm)
6 vajec
210 g moučkového cukru
300 g bezlepkové mouky universal od Schär
6 PL oleje
6 PL horké vody
1/2 prášku do pečiva
špetka soli
Na krém:
1 kysaná smetana
1 šlehačka 33%
1 vanilkový pudink Olé bez vaření
3 střední pomeranče
Na prokapání korpusu:
pomerančová šťáva (z jednoho pomeranče)
1 PL lžící cukru
1 PL vody
1 sáček polevy bílá čokoláda
ovoce dle možností 2 krabičky borůvek
1 krabička malin
hrst růžových hroznů

Postup přípravy receptu

  1. Bílky s cukrem a solí vyšleháme do tuhého sněhu, přidáváme žloutky a šleháme. Střídavě přiléváme vodu a olej.

  2. Nakonec zlehka zapracujeme mouku s práškem do pečiva.

  3. Do formy dáme na dno vystřižené kolečko z pečícího papíru. Boky nevymazáváme. Nalijeme těsto a pečeme cca 30-40 min na 160°C. Vršek zrůžoví. Upečenost otestujeme vpichem špejle. Hotový korpus lehce objedeme nožem a vyklopíme na mřížku.

  4. 1 pomeranč vymačkáme, smícháme s polívkou lžicí cukru a vody a dobře rozmícháme. Tím nám vznikne šťáva na prokapání korpusu.

  5. Na krém vymačkáme dva pomeranče, z třetího nastrouháme trošku kůry. Ten oloupeme a nakrájíme na kostičky.

  6. Do mísy dáme obě smetany, šťávu, kůru a kostičky pomeranče a dobře promícháme. Přisypeme Olé a pořádně rozmícháme. Necháme chvilku odstát. Krém ještě trochu zhoustne. Kdyby bylo třeba, přidáme ještě trochu Olé pudinkového prášku(dle šťavnatosti pomerančů).

  7. Korpus 2x prořízneme, pomocí lžičky prokapeme šťávou a pomažeme krémem a zkompletujeme. Vrch také pokapeme šťávou a až se vsaje, rozetřeme na ní rozpuštěnou čokopolevu.

  8. Na tu naaranžujeme ovoce.(Poleva nám udrží ovoce, aby se nám nechtělo rozkutálet.)

  9. Do prořezů na boku, ze kterého vykukuje krém, zapícháme ovoce.

  10. Nakonec můžeme dozdobit drobnými kvítky z marcipánu, nebo snítkami máty, meduňky a dá se i lehce poprášit moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!