Bezlepkový mrkvový dortík s citronovým mascarpone
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 5 vajec
- 1 a ½ hrnku oleje
- ½ hrnku medu
- ½ hrnku javorového sirupu
- 1/4 hrnku hnědého cukru
- vanilkový cukr
- ½ ČL soli
- 2 ČL skořice
- 3 hrnky mrkve, nastrouhané na polohrubo
- 100 g mletých mandlí (lískových nebo vlašských ořechů)
- 2 hrnky BL mouky (Doves Farm červená)
- 2 rovné ČL jedlé sody
- 2 rovné ČL pečícího prášku
- Na krém:
- 2 kelímky mascarpone (po 250g)
- 1 hrnek moučkového cukru
- šťáva ze dvou citronů
- kůra z půlky citronu
- 2 PL změklého másla
- citronový cukr
- trochu smetany, pokud by byl krém příliš hustý
- na ozdobení trochu kandovaného ovoce, tenké nudličky mrkve
Postup Bezlepkový mrkvový dortík s citronovým mascarpone
Postup přípravy receptu
-
Celá vejce vyšleháme s medem, sirupem, cukrem i vanilkovým a solí do pěny. Přidáme skořici a mrkev a dobře prošleháme. V míse promísíme mouku, mandle, sodu a prášek a vše zpracujeme do vaječné pěny.
Formu vystříkáme sprejem na pečení nebo klasicky vymažeme a vysypeme. Nalijeme těsto a pečeme na 170°C asi hodinu a půl. Po tomto čase zkontrolujeme vpichem špejle, zda se ještě těsto lepí. Podle toho buď ještě dopečeme a nebo vyndáme. Necháme ještě asi 15 minut ve formě a pak opatrně vyklopíme na mřížku. Necháme důkladně vychladnout a odpočinout aspoň 2 hodiny.
Krém vyšleháme ze všech ingrediencí do hladka a dáme do chladu.
Vychlazený korpus prořízneme na 3x.. Opatrně naplníme krémem, sestavíme a pomažeme ze všech stran. Pomocí vidličky narýhujeme boky a ozdobíme vršek. Posypeme kandovaným ovocem a nudličkami mrkve a dáme odležet do chladu.