Bezlepkový mrkvový dortík s citronovým mascarpone

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

5 vajec
1 a ½ hrnku oleje
½ hrnku medu
½ hrnku javorového sirupu
1/4 hrnku hnědého cukru
vanilkový cukr
½ ČL soli
2 ČL skořice
3 hrnky mrkve, nastrouhané na polohrubo
100 g mletých mandlí (lískových nebo vlašských ořechů)
2 hrnky BL mouky (Doves Farm červená)
2 rovné ČL jedlé sody
2 rovné ČL pečícího prášku
Na krém:
2 kelímky mascarpone (po 250g)
1 hrnek moučkového cukru
šťáva ze dvou citronů
kůra z půlky citronu
2 PL změklého másla
citronový cukr
trochu smetany, pokud by byl krém příliš hustý
na ozdobení trochu kandovaného ovoce, tenké nudličky mrkve

Postup přípravy receptu

  1. Celá vejce vyšleháme s medem, sirupem, cukrem i vanilkovým a solí do pěny. Přidáme skořici a mrkev a dobře prošleháme. V míse promísíme mouku, mandle, sodu a prášek a vše zpracujeme do vaječné pěny.

  2. Formu vystříkáme sprejem na pečení nebo klasicky vymažeme a vysypeme. Nalijeme těsto a pečeme na 170°C asi hodinu a půl. Po tomto čase zkontrolujeme vpichem špejle, zda se ještě těsto lepí. Podle toho buď ještě dopečeme a nebo vyndáme. Necháme ještě asi 15 minut ve formě a pak opatrně vyklopíme na mřížku. Necháme důkladně vychladnout a odpočinout aspoň 2 hodiny.

  3. Krém vyšleháme ze všech ingrediencí do hladka a dáme do chladu.

  4. Vychlazený korpus prořízneme na 3x.. Opatrně naplníme krémem, sestavíme a pomažeme ze všech stran. Pomocí vidličky narýhujeme boky a ozdobíme vršek. Posypeme kandovaným ovocem a nudličkami mrkve a dáme odležet do chladu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!