Bezlepkový dort
Recepty, DortySuroviny
- 5 žloutků
- 5 bílků
- 200 g cukru krupice
- 250 g mouky Jizerka
- 10 lžic teplé vody
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- Krém:
- 1 mascarpone
- 1 šlehačka
- Ganache:
- 300 g 75% hořké čokolády
- 150 g šlehačky
Postup Bezlepkový dort
Postup přípravy receptu
-
Z 5 bílků a trochy cukru vyšleháme pevný sníh. Z 5 žloutků a cukru vyšleháme hustý krém, přidáme teplou vodu a šleháme ještě asi 1 minutu. Ke žloutkům opatrně střídavě zamícháme prosátou mouku s práškem do pečiva a sníh z 5 bílků.
Dáme do dortové formy, jejíž dno je vyložené pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě 10 minut na 190°C, poté snížíme teplotu na 160°C a pečeme dozlatova (dalších 35 - 40 minut).
Necháme důkladně vychladnout na mřížce (nejlépe však upéct korpus den před plněním krémem), 2x prořízneme a plníme krémem. Dobrým a nadýchaným krémem do bezlepkového korpusu je krém mascarpone: 1 kelímek mascarpone, 1 33% šlehačka, trochu cukru podle chuti. Vyšlehat šlehačku a potom pomalu zašlehat do mascarpone. Nanést krém na jednotlivé průřezy tak, aby krém byl aspoň 1 cm od okraje. Celý dort potom obmažeme čokoládovou ganache.
Ganache: Kvalitní 75% hořká čokoláda Callebaut 300 g, smetana ke šlehání 33% 150 g. Šlehačku dát do kastrůlku a jakmile začne bublat, zalijeme s ní čokoládu v misce a necháme čokoládu rozpustit. Občas s ní zamícháme a necháme asi hodinu vychladnout.
Po obmazání dortu ganache potáhneme dort bezlepkovým marcipánem nebo fondantem. Můžeme dozdobit lilií z cukru nebo ozdobit podle vlastního nápadu.