Bešamelová omáčka s česnekovými výhonky
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- cca 3 hrsti česnekových výhonků
- 40 g másla
- 1 lžička oleje
- 30 g hladké mouky
- 200 ml smetany na vaření
- 300-400 ml vývaru
- sůl
- cukr krupice
- ocet
Postup Bešamelová omáčka s česnekovými výhonky
Postup přípravy receptu
-
Máslo s olejem rozpustíme v nepřilnavém hrnci, zasypeme hladkou moukou a za stálého míchání jí osmažíme na světlou jíšku. Kdo chce, může nejprve na másle osmažit dosklovata drobně pokrájenou cibuli a až na ní dělat jíšku.
K té pak přilijeme smetanu na vaření (nebo ke šlehání) a vývar dle potřeby, abychom vařením dosáhli hustoty omáčky jaká nám vyhovuje. Osolíme, přisypeme pokrájené očištěné česnekové výhonky, ze kterých jsme odstranili květenství a vaříme do jejich změknutí na skus (10 - 15 minut) za častého míchání.
Omáčku dochutíme cukrem a octem, provaříme a podáváme s vařenými bramborami a vařeným vejcem či plátkem uzeného nebo vařeného hovězího masa.
Dochucení je individuální, já dávám zhruba 1,5 lžíce cukru + ocet po necelých lžičkách do požadované chuti. Máme rádi výraznější sladko-kyselou chuť.
Do omáčky můžeme přidat trochu čerstvého tymiánu nebo nasekaný kopr.