Bavorské vdolky
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- 200 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 25 g droždí
- 40 g cukr krupice
- 250 ml mléka
- 30 g rozpuštěného másla
- 2 vejce
- špetka soli
- 4 lžíce rumu
- povidla
- 2 vaničky tvarohu
- 3 - 4 vanilkové cukry
Postup Bavorské vdolky
Postup přípravy receptu
-
Do mísy od robota jsem prosela hladkou a polohrubou mouku. Do mouky jsem udělala důlek, do kterého jsem nadrobila droždí. Droždí jsem zasypala trochou cukru, zalila trochou vlažného mléka a zasypala moukou. Mísu jsem přikryla utěrkou a na teplém místě jsem nechala vzejít kvásek, trvá to asi 15 minut.
Po vykynutí kvásku jsem do mísy přidala sůl, zbylý cukr, rozpuštěné máslo, zbylé mléko, vejce, rum a robota jsem nechala vypracovat těsto. Protože jsem ho měla řídké, přisypala jsem do těsta mouku a vařečkou jsem vypracovala vláčné těsto, které jsem nakonec zasypala trochou mouky. Mísu jsem opět přikryla utěrkou a těsto jsem dala na 30 minut kynout na teplé místo.
Vykynuté těsto jsem přendala na pomoučněnou pracovní plochu a ještě ho propracovala. Těsto jsem rozválela na plát silný asi 2 cm a vykrajovala jsem kolečka. Kolečka jsem nechala kynou dalších 10 minut a potom jsem do nich udělala důlek.
Vdolky jsem smažila v kastrůlku v rozpáleném oleji dozlatova. Po usmažení jsem je dala okapat na ubrousek.
Vdolků jsem měla 25 a ze zbylého těsta jsem udělala pletence.
Vdolky jsem dozdobila povidly a ochuceným tvarohem. Tvaroh a cukry jsem vyšlehala ručním mixérem.