Báječné rumové lanýže

Recepty, Cukroví

Suroviny

Na lanýže:
340 g kvalitní hořké čokolády
140 g másla
6 polévkových lžic (90 ml) smetany (31%)
1/4 čajové lžičky soli
4 polévkové lžíce (60 ml) rumu
na polevu
200 g mléčné čokolády
20 g ztuženého tuku

Postup přípravy receptu

  1. 1. Čokoládu, máslo a smetanu vložíme do skleněné mísy (nebo mísy vhodné do mikrovlnné trouby) a zahřejeme asi 2 minuty, dokud se čokoláda nerozpustí a promícháme. Přidáme zbylé suroviny rozmícháme dohladka a dojemna.

  2. 2. Necháme vychladnout při pokojové teplotě, cca 2 hodiny. Potom dáme vychladnout do lednice, ideálně přes noc.

  3. 3. Tvarujeme kuličky o průměru cca 2 cm a odkládáme na talíř, nebo plech vyložený pečícím papírem. Opět dáme vychladnout, cca 1 hodinu. (Pozor! Hmota bude pevná, ale hodně lepkavá - je tedy třeba postupovat rychle a zbytečně kuličky v rukou nezahřívat).

  4. 4. Vychladlé kuličky obalujeme v čokoládě.

  5. 5. Čokoládu se ztuženým tukem vložíme do mísy vhodné do mikrovlnné trouby a zahřejeme, až se čokoláda rozpustí. Řádně promícháme.

  6. 6. Kuličky rychle obalujeme a odkládáme opět na pečící papír, ozdobíme např. strouhanou čokoládou a před skladováním, necháme vychladit.

  7. 7. Skladujeme v chladu, do 6°C.

  8. Kuličky nemusíme obalovat v čokoládě, ale například v kakaovém prášku se špetkou skořice.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!