Báječné ovocné řezy
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto na velký hlubší plech:
- 4 větší vejce
- 60 ml oleje
- 100 ml vlažné vody
- 160 g cukru krupice
- vanilkové aroma (nebo citronová kůra)
- 220 g polohrubé mouky
- 0,5 balení prášku do pečiva
- Dále:
- cca 800 g ovoce dle chuti,
- čerstvé nebo kompotované (okapané)
- Krém:
- 800 ml mléka
- 2 vanilkové pudinky
- (nebo smetanové, karamelové-dle chuti a druhu použitého ovoce)
- 60 g másla
- 6 lžic cukru krupice dle chuti
- 250 g měkkého tvarohu
- Smetanová vrstva:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 1-2 vanilkové cukry
- 1 ztužovač šlehačky
Postup Báječné ovocné řezy
Postup přípravy receptu
-
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přimícháme olej, vodu, aroma, mouku s kypřidlem a nakonec tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na plech vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou. Na těsto poklademe pokrájené ovoce a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů dorůžova. Po upečení necháme vychladnout.
Z mléka, pudinku a cukru uvaříme hustý pudink, do kterého hned po odstavení vmícháme máslo, které necháme rozpustit. Během chladnutí pudink občas promícháme. Až bude pudink vlažný, přidáme tvaroh a vyšleháme krém dohladka, nalijeme na upečené ovocné těsto a necháme v chladu ztuhnout.
Smetanu osladíme vanilkovým cukrem, přidáme ztužovač a vyšleháme do šlehačky, kterou pak potřeme ztuhlou krémovou vrstvu.
Necháme v chladnu krátce proležet, pak nakrájíme a podáváme. Řezy můžeme dozdobit dle chuti a druhu použitého ovoce (skořice, kakao...), ale není to vůbec nutné.