Baby kuřátko po italsku
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 1 ks baby kuřátko (500g)
- 100 g másla
- koření Italská směs
- tymián
- oregano
- 5 středních brambor
- 2 stroužky česneku
- 1/2 lžičky soli
- koření na Americké brambory
- 3 cl vody
- 1 lžíce oleje
- Na omáčku:
- 2 lžíce olivového oleje extra virgin
- 100 g rajčat
- 2-3 stroužky česneku
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 100 g nastrouhaného parmazánu
- majoránka
- špetka cukru
- kuřecí vývar
Postup Baby kuřátko po italsku
Postup přípravy receptu
-
Očištěné kuřátko rozpůlíme. Z másla a koření vymícháme bylinkové máslo a zhruba polovinu vpravíme pod kůži (začneme od prsíčka a prsty se lehce dostaneme až ke stehýnku). Kuřátko osolíme, okořeníme italským“ kořením a dáme do pekáče vyloženého pečícím papírem.
Omyté a osušené brambory nakrájíme na 2 cm plátky. Česnek rozetřeme se solí, okořeníme, zalijeme vodou a promícháme. Brambory přidáme do pekáče, potřeme česnekovou směsí, přikryjeme víkem a dáme do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Pečeme cca 1 hodinu za občasného podlévání a polévání. 20 minut před dokončení dopékáme odkryté na kůrčičku“.
Mezitím si připravíme omáčku: na 2 lžících oleje orestujeme nasekaný česnek, přidáme nakrájená, oloupaná a jader zbavená rajčata, podusíme, přidáme protlak, parmazán, majoránku a špetku cukru. Provaříme a je-li nutné, naředíme vývarem. Jídlo na talíři dozdobíme parmazánem (hoblinky).