Cibulový kringel
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- Kynuté těsto:
- 1/2 kg hladké mouky
- 1/2 kostky kvasnic
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- cca 2 dcl teplé vody
- cca 1,5 dcl oleje
- 1 lžíce oleje
- 4 červené cibule
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 utřený stroužek česneku
- sůl
- 1 lžíce balzamikového octa
- 1 krémová zakysaná smetana (200 ml)
Postup Cibulový kringel
Postup přípravy receptu
-
Připravíme kvásek z teplé vody, kvasnic, cukru a lžíce mouky. Až vzejde, zpracujeme těsto (do mouky přidáme prášek do pečiva), olej až nakonec.
Bez kynutí dáme těsto do mikrotenového sáčku, vytlačíme vzduch, zavážeme a uložíme v lednici minimálně do rána, klidně do druhého nebo třetího dne. Vejce se opravdu nedává.
Z těsta oddělíme přiměřené množství, na pomoučněném pečícím papíru velikosti plechu tence vyválíme do obdélníku a necháme chvíli odpočinout.
Mezitím si na lžíci oleje osmažíme cibuli, pokrájenou na měsíčky, zasypeme hnědým cukrem, zkaramelizujeme, vmícháme česnek, sůl a balzamikový ocet a necháme chvíli vychladnout.
Krémovou zakysanou smetanou potřeme vyválený plát těsta, posypeme karamelizovanou cibulí a pomocí pečícího papíru zamotáme roládu. Tu rozřízneme po délce na poloviny, které opatrně otočíme na záda a promotáme navzájem.
V této fázi vám smetana s cibulí trochu vytéká, to moc nevadí, při pečení se zapeče. Celý pečící papír přesuneme na plech, pokud je nutné, tak vyložený ještě druhým papírem.
Ve vyhřáté troubě pečeme cca 30 minut při teplotě 160-180°C podle druhu trouby.