Babiččiny perníkové řezy
Recepty, CukrovíSuroviny
- 460 g hladké mouky
- 1 sáček kypřícího prášku do perníku
- 1 lžička perníkového koření
- 100 g cukru moučka
- 200 g medu
- 2 vejce
- sklenka švestkových povidel
- několik fíků nakrájených nadrobno
- několik nakrájených datlí
- 1/2 hrsti nasekaných vlašských ořechů
- 1/2 hrsti oloupaných nasekaných mandlí
- 3 lžíce rumu
Postup Babiččiny perníkové řezy
Postup přípravy receptu
-
Do mouky přidáme kypřící prášek, koření, cukr, vklepneme vejce a přidáme med. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do folie a necháme uležet do druhého dne v chladu.
Druhý den těsto rozdělíme na polovinu a vyválíme si dvě placky. Aby se těsto nelepilo na podložku, vyvaluji ho na pečícím papíru, jde to dobře a opravdu se nelepí. Jednu placku přendáme i s papírem na plech, na ni dáme náplň a opatrně na náplň přendáme druhou placku. Na několika místech propícháme vidličkou a ve středně vyhřáté troubě upečeme lehce dozlatova. Ještě teplé nakrájíme na malé kostičky asi 2 x 2 cm, necháme úplně vychladnout a uložíme v chladu.
Náplň: Do povidel vmícháme nadrobno nakrájené fíky, datle, přidáme nasekané ořechy a mandle. Nakonec dochutíme rumem a dobře promícháme.