Babiččiny buchty s mákem a povidly

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na těsto:
40 g droždí
100 g cukru krupice
250 ml mléka
1 vanilkový cukr
3 vejce
450 g polohrubé mouky a špetka soli
2 větší uvařené a najemno nastrouhané brambory
60 g vepřového sádla
šťáva z jednoho citronu (1 lžička šťávy)
olej na potření buchet a na vymazání pekáčku
Na nádivku makovou:
100 g mletého máku
100 ml mléka
40 g cukru
2 PL rumu
Na nádivku z povidel:
200 g povidel
1 lžička mleté skořice
2 - 3 PL rumu nebo tresti

Postup přípravy receptu

  1. Z droždí, lžičky cukru a poloviny vlažného mléka si připravíme kvásek a necháme na teplém místě vzejít. V míse smícháme ostatní suroviny, (mouku se špetkou soli, zbylý cukr, nastrouhané oloupané uvařené brambory, sádlo, vanilkový cukr, šťávu). Přidáme vejce, zbylé vlažné mléko a vykynutý kvásek. Vše v míse dobře promícháme a dobře prohněteme, dokud se těsto nelepí. Těsto v míse poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout (cca 50 - 60 minut).

  2. Mezitím připravíme z uvedených surovin oba druhy nádivek. Z vykynutého těsta ukrajujeme lžící od mouky menší kousky, ze kterých tvoříme rukou malé placičky, které plníme oběma druhy nádivky. Placičky dobře uzavřeme a spojem dolů je vkládáme do vyššího pekáčku, vymazaného olejem.

  3. Každou buchtu potřeme na bocích olejem. Po upečení jdou buchty dobře od sebe. Buchty, než je všechny uděláme, necháme na plechu ještě tak cca 30 minut kynout dál. Všechny buchty nakonec potřeme olejem a dáme péci dozlatova na 160 stupňů (cca na 30 minut podle druhu trouby).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!