Babiččina vánočka
Recepty, MoučníkySuroviny
- 750 g polohrubé mouky
- 400 ml mléka
- 200 g másla
- 120 g cukru
- 3 žloutky
- 40 g droždí
- 5 g prášku do pečiva
- 100 g rozinek
- 100 g mandlí
- citronová kůra
- sůl
- vejce na potření
Postup Babiččina vánočka
Postup přípravy receptu
-
Do větší misky si dáme mouku, uděláme v ní důlek, nasypeme trochu cukru, rozdrobíme droždí, zalijeme vlahým mlékem a necháme vzejít kvásek.
Přidáme zbytek surovin a vymícháme těsto, zaprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a na teple necháme kynout, aspoň 2x přemísíme. Nebo si celou práci ušetříme a těsto nám přichystá pečka.
Těsto si dáme na vál, ještě zpracujeme rukama a rozdělíme na půl.
Vánočka 1: Z jedné poloviny těsta vytvoříme bochánek, rukama vyválíme a dáme do sádlem vymazané vánočkové formy. Necháme dostatečně dlouho kynout na teplém místě, přikryté utěrkou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160°C cca 40 minut.
Vánočka 2: Druhou polovinu si rozdělíme na 5 dílků, necháme chvilku odpočinout, rozválíme a zapleteme. Na teplém místě necháme pod utěrkou kynout. Vánočku před vložením do trouby potřeme vejcem a posypeme mandlemi.